Hålogaland teater og Amnesty arrangerer minifestival: Finanskrisens humanitære pris

Finanskrisen i Europa har mange steder utviklet seg til å bli en menneskerettighetskrise. Gjennom politikk og kunst ser minifestivalen EUROnation nærmere på konsekvensene av et kriserammet Europa.
Publisert: 17. Mar 2014, kl. 14:22 | Sist oppdatert: 11. Feb 2015, kl. 13:48
I anledning grunnlovsjubileet inviterer Hålogaland Teater og Amnesty International til minifestival om nasjonsbygging i kriserammede Europa. Eksperter, journalister og kunstnere skal se nærmere på hvordan menneskerettigheter og kunstens kår påvirkes av krisen.

Minifestivalen vil finne sted på Hålogaland teater i Tromsø 3-5. april. Her skal det sees nærmere på nasjonale konstruksjoner og dekonstruksjoner i Europa i lys av den dype økonomiske krisen i regionen, som igjen har ledet til humanitære kriser. "EUROnation" kommer til å ta opp ulike temaer hvor stikkordene er økonomisk krise, kunstnerisk vekst og humanitær katastrofe.

Amnesty International har fått tre spennende gjester til å gi interessante perspektiver på temaer knyttet til den økonomiske krisen i Europa.
Løsninger i Sør-Europa

Torsdag 3. april åpnes festivalen med innlegg fra Esteban Beltrán, leder i Amnesty Spania. Beltrán er ekspert i situasjonen i Spania, som er et av de landene som ble hardest rammet av krisen. Han skal snakke om de direkte konsekvensene som krisen hadde og fremdeles har i Spania. Særlig i Sør-Europa har krisen utviklet seg fra å være en finanskrise til å bli en menneskerettighetskrise som svekket grunnleggende rettigheter til sivilbefolkningen. I tillegg kommer Beltrán til å påpeke hvor sårbar folket er overfor tiltak innført gjennom landets regjering eller EU-kommisjonen. Han vil avslutte med å presentere mulige løsninger til problemstillingen.
Migranter - de største ofrene

På fredag 4. april vil det bli debatt som innledes med to bidrag av Joost van der Aalst, leder i International Organisation for Migration Norge, og Trygve Nordby, styreleder i Amnesty International Norge. Begge to har bred erfaring i migrasjonsspørsmål og har jobbet i ulike organisasjoner på migrasjonsfeltet.

Van der Aalst vil snakke om hvordan rettigheter til migranter blir stadig undergravet i vertslandene. Han vil gjøre rede for hvordan migranter er de første ofrene av en økonomisk krise og må tåle fremmedfrykt, diskriminering og utestenging fra samfunnet.

Trygve Nordby diskuterer menneskerettighetsutfordringer i europeisk migrasjonspolitikk. Deretter blir det åpen paneldebatt om temaet. I panelet sitter Trygve Nordby, Knut Eirik Lindblad, Kirstin Røymo, Rebekka Nystabakk og Joost van der Aalst.
PROGRAMMET
Torsdag 3. april:
Nasjonsbygging og økonomisk krise
Teaterkafeen, Hålogaland Teater


18.00: Åpning ved teatersjef Nina Wester

18.10 - 21.30: Spania og menneskerettigheter i skyggen av krisen
Hva er bakgrunnen for den økonomiske krisen og konsekvensene for de den rammer? Bli bedre kjent med situasjonen i Spania og møt Esteban Beltrán, leder i Amnesty International Spain. Det blir vitnesbyrd, kunstneriske innslag og debatt.

Fredag 4. april:
Tromsøs kunstscene under lupen
DRIV

11.00 - 15.00: Seminar i samarbeid med kunstfestivalen Tromsø Open
Contructing the future - Tromsøs kunstscene under lupen.
Lokale kunstnere forteller om sine fremtidsvisjoner for byen

Festning Europa
Teaterkafeen, Hålogaland Teater

19.00 - 22.00: Et dypdykk i norsk og europeisk flyktningpolitikk
Politikere, kunstnere og journalister samtaler om hvilke konsekvenser den økonomiske krisen i Europa har for flyktningpolitikken. Det blir innledninger, debatt og kunstneriske innslag.

Lørdag 5. april:
Når boblen sprekker
Teaterkafeen, Hålogaland Teater

14.00 - 16.00: Humoristisk ledning
Skuespillerne Kristian Fr. Figenschow jr. og Espen Renø Svendsen leser fra stykket Den store geitebobla av Julian Geogh.

Ragnheiður Skúladóttir fra Lókal-international theatre festival forteller om hvordan den økonomsike krisen påvirket kunstlivet på Island.

Kunstnerisk vekst
Teaterkafeen, Hålogaland Teater

19.00 - 22.00: Under hvilke vilkår skapes god kunst?
Er det ikke i krisetider den gode kunsten skapes? Performancekunstner Kate Pendry provoserer fra scenen og debatt med Vigdis Hjort, Jo Strømgren, Lasse Jangås, Øyvind Bakkeby Moe, Kate Pendry m.fl

22.00: DJ

Alle arrangementene er gratis.


EUROnation
3. - 5. april 2014
På Hålogaland Teater i Tromsø
Gratis inngang
FULLT PROGRAM HER
Følg vår blogg hvor unge europeere diskuterer og kommenterer temaer knyttet til festivalen