Amnesty inntar Shellstasjoner i Norge

Amnesty-aktivister aksjonerer i dag på Shellstasjoner over hele landet med kravet; Rydd opp i Nigeria.
Publisert: 27. okt 2009, kl. 11:45 | Sist oppdatert: 23. Feb 2015, kl. 10:00

Startskuddet for aksjonen går i dag 29. oktober kl. 14.00. Over 300 aktivister vil aksjonere på 60 bensinstasjoner over hele landet i løpet av kampanjemåneden.

Aksjonene er en del av en verdensomspennende Amnesty-kampanje for å spre kunnskap om menneskerettighetsbruddene Shell er ansvarlige for i Nigeria.

Forurensning og fattigdom
I juni lanserte Amnesty rapporten ”Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta”. Den viser
hvordan oljeindustrien, med Shell i spissen, tjener seg rike i Nigeria på bekostning av den fattige befolkningen i Nigerdeltaet.

Oljeutvinningen i Nigerdeltaet har pågått siden 60-tallet. 50 år med oljesøl og forurensning har ødelagt livsgrunnlaget til innbyggerne i deltaet. Fisken dør, dyrkbar jord er ødelagt og drikkevannet forurenset.

- Mens Shell tjener milliarder av kroner blir størstedelen av lokalbefolkningen presset ut i stadig dypere fattigdom, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Dobbeltmoral
- Hadde slike oljeutslipp skjedd i vesten eller langs norskekysten ville det blitt ropt om skandale for lenge siden. Men når det gjelder den vedvarende katastrofen i Nigeria, tier verden, sier Egenæs.

Målet med aksjonene er å samle tusenvis av underskrifter for å vise Shell at verden vet hva de gjør og dermed påvirke ledelsen til å ta ansvar.

- Shells forurensning fører til brudd på menneskerettighetene, fastslår Egenæs, som oppfordrer så mange som mulig blir med på aksjonene.

Liste over Shellstasjoner

Les mer på amnesty.no