Share
Bildet er fra Kabul 31. mai 2017. Minst 150 personer ble drept da en bilbombe eksploderte. Foto: SHAH MARAI/AFP/Getty Images
Bildet er fra Kabul 31. mai 2017. Minst 150 personer ble drept da en bilbombe eksploderte. Foto: SHAH MARAI/AFP/Getty Images
Norge:

Stans returene til Afghanistan!

Norge tvangsreturnerer asylsøkere tilbake til livsfarlige forhold i Afghanistan. Signer aksjonen og be norske myndigheter om å stanse returene.
Skrevet av: Cecilie Willetts
PUBLISERT: 4. oktober 2017, KL. 12:04 -
SIST OPPDATERT: 27. februar 2018, KL. 15:12
I en ny Amnesty-rapport får Norge sterk kritikk som et av landene som returnerer flest asylsøkere tilbake til livsfarlige forhold i Afghanistan. Rapporten dokumenterer hvordan returene setter folk i fare for tortur, kidnapping, død og andre grusomheter.

FN fraråder retur til Afghanistan

FN og andre aktører fraråder sterkt å returnere asylsøkere til Afghanistan. Ifølge FN har det aldri vært flere sivile som har blitt drept i Aghanistan, og sikkerhetssituasjonen blir stadig verre. FNs sakkyndigrapporter og andre kilder, dokumenterer at konflikten i Afghanistan har blitt verre de siste to årene, og at ingen del av landet kan betraktes som trygt.

Kabul ikke trygt for retur

Norske myndigheter definerer hovedstaden Kabul som et trygt sted for returer. Men sannheten er at dette er den farligste provinsen i Afghanistan - her blir flest sivile drept og skadet.

To år gamle Farhardi skadet i bombeangrep

Oktober 2016 ble Farhadi-familien tvangsreturnert fra Norge. Måneden etter var de i nærheten av moskeen Baqir-ul-Uloom i Kabul da den ble utsatt for et bombeangrep som drepte minst 27 mennesker.

Kraften i smellet var så stort at to år gamle Subhan Farhadi falt ut av morens armer og ble skadet. Han begynte å blø fra ørene, og har fortsatt vondt, flere måneder etter angrepet.

Returnert fra Norge og drept

Sadeqa (ikke hennes virkelige navn) og familien flyktet fra Afghanistan i 2015 etter at ektemannen Hadi hadde blitt kidnappet, banket opp og sluppet fri mot løsepenger. Etter flere måneders strevsom ferd kom de til Norge, hvor de håpet å finne en trygg framtid.

Norske myndigheter avslo asylkravet deres, og de ble returnert i 2016. Noen måneder etter at de kom tilbake til Afghanistan, forsvant Sadeqas ektemann. Etter flere dager i fryktelig uvisshet kom den grusomme nyheten: Familiefaren hadde blitt drept. Sadeqa tror kidnapperne drepte ham, og lever nå i frykt for at noe skal skje med henne og barna.

Brudd på internasjonal rett

Amnesty mener at det er et klart brudd på internasjonal rett å sende asylsøkere tilbake til Aghanistan slik sikkerhetssituasjonen er nå.

Amnesty krever at:
  • Norske myndigheter umiddelbart stanser all retur av asylsøkere til Afghanistan.
Det DU kan gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter! ​
Signaturene sendes til statsminister Erna Solberg.
Del saken
Statsminister Erna Solberg
Statsministerens kontor
Postboks 8001 Dep
0030 Oslo
Kjære statsminister Erna Solberg,

Jeg skriver til deg for å uttrykke min store bekymring over de mange afghanerne som sendes tilbake til Aghanistan etter å ha fått avslag på sin asylsøknad, til tross for den alvorlige sikkerhetssituasjonen i landet og de mange menneskerettighetsbruddene.

Jeg ber deg om å stanse alle returer til Aghanistan.

Sikkerhetssituasjonen i landet blir stadig verre. Tusener av sivile er blitt drept eller skadet i konflikten mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper som Taliban. I fjor ble minst 11 418 sivile drept eller skadet, og i perioden januar-juni i år er 1662 sivile drept og 3581 skadet.

En oversikt over 10 av provinsene i Afghanistan som FNs koordineringsorgan i Afghanistan (UNAMA) har laget, viser at ingen deler av landet er trygt. Kabul, som norske myndigheter anvender som et såkalt trygt internt fluktalternativ, er den farligste provinsen, her blir flest sivile drept og skadet av bombeeksplosjoner og selvmordsbombere.

I 2015 fikk 82% av de afghanske asylsøkerne asyl i Norge, i 2016 var det kun 30%, og ved utgangen av august i år er dette redusert til kun å utgjøre 24%. I følge Eurostat returnerte Norge 760 afghanere til Afghanistan i 2016, og i løpet av de fire første månedene i år er 172 returnert.

Hadi er en av de Norge sendte tilbake Afghanistan i 2016. Noen måneder etter returen ble han kidnappet og drept. Hans kone tror at de som drepte ham er de samme som kidnappet og mishandlet ham før de flyktet til Norge. Hun og barna våger ikke engang å besøke graven hans.

I takt med at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan blir stadig verre, dess færre afghanske asylsøkere får asyl i Norge og jo flere sendes tilbake til landet. Det kan ikke fortsette!

Vennlig hilsen
Andre Aksjoner