Angrep på russiske aktivister fortsetter

Fem år etter drapet på Anna Politkovskaja er menneskerettighetsforkjempere i Russland fremdeles lovlig vilt.
Publisert: 7. okt 2011, kl. 13:30 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36

Amnesty International offentliggjorde onsdag rapporten Beaten up for speaking out. Attacks on human rights defenders and journalists in the Russian Federation. Rapporten viser hvordan menneskerettighetsforskjempere som avslører overgrep og maktmisbruk i Russland fortsatt utsettes for omfattende trakassering og vold.

Målrettede angrep
- I Russland blir journalister, advokater, LHBT- og miljøaktivister målrettet angrepet og drept på grunn av sitt arbeid for å fremme og forsvare grunnleggende menneskerettigheter. Angrepene blir ikke etterforsket på en tilstrekkelig grundig og uavhengig måte, og overgriperne blir sjelden stilt til ansvar for sine handlinger. Dette kan vi ikke godta, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

- Sivilsamfunnet i Russland har dårlige kår. Inntil Russlands kritiske røster får den hardt tiltrengte anerkjennelsen og beskyttelsen de har krav på vil Russland fortsatt være kjennetegnet av omfattende korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene, fortsetter han.

Overgriperne straffes ikke
Det har vært noe framgang i etterforskningen av drapet på Anna Politkovskaja, men det er fremdeles ikke gitt at alle som har vært involvert i drapet, inkludert den eller de som beordret drapet, vil blir stilt til ansvar for handlingen.

Siden 2006 er flere menneskerettighetsforkjempere, journalister og advokater angrepet og drept. Kun etterforskningen av drapene på advokaten Stanislav Markelov og journalisten Anastasia Baburova januar 2009 er gjennomført på en grundig og tilfredsstillende måte, og her er også gjerningspersonene blitt dømt. De fleste andre sakene, som eksempelvis bortføringen av og drapet på menneskerettighetsforkjemper Natalia Estemirova i juli 2009, og den brutale mishandlingen av sjefsredaktør Mikhail Beketov i Khimkinskaia Pravda og av journalist Oleg Kashin i Kommersant Daily, er fremdeles uløste.

Internasjonal støtte viktig
Amnesty International vil fortsette å aksjonere for en grundig og uavhengig etterforskning av alle angrep på journalister, advokater og andre aktivister i Russland, og krever at russiske myndigheter sikrer at landets menneskerettighetsforkjempere kan gjøre sitt arbeid uten å måtte frykte trusler eller trakassering.

- Det russiske sivilsamfunnet trenger internasjonal støtte og solidaritet for å kunne motvirke den eksisterende straffriheten og få gjennomført positive endringer i Russland. Her både kan og vil Amnesty International bidra, avslutter John Peder Egenæs.



ANNA POLITKOVSKAJA 1958-2006
Den russiske journalisten, forfatteren og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaja ble funnet skutt og drept i trappeoppgangen utenfor sin leilighet i Moskva 7. oktober 2006.

Uredd og kritisk
Anna Politkovskaja var en av få journalistene i Russland som våget å rapportere kritisk om det russiske militærets brutale overgrep i Tsjetsjenia, blant annet for avisen Novaya Gazeta. Hennes dedikerte dekning av konflikten i Tsjetsjenia ga henne en rekke priser, deriblant Global Award for Human Rights Journalism fra Amnesty International i 2001.

Overgrep i Tsjetsjenia
Anna Politkovskajas artikler førte til at saken om Zelimkhan Murdalov, den tsjetsjenske studenten som "forsvant" etter grusom mishandling i politiets varetekt i Groszni, fikk internasjonal oppmerksomhet. Hun satte også søkelyset på torturen av den 56 år gamle læreren Alaudin Sadykov som ble holdt 3 måneder i fangeleieren Chernokozoven. En av Anna Politkovskajas siste artikler handlet om 23 år gamle Malika Soltaeva som ble kidnappet, slått, skamklippet og dynket i maling av tsjetsjenske sikkerhetsstyrker. Det var Politkovskajas modige arbeid som tvang myndighetene til å starte etterforskning av dette og mange andre menneskerettighetsovergrep.

Trusler og trakassering
Anna Politkovskaja ble utsatt for trusler og trakassering fra de russiske og tsjetsjenske myndighetene som følge av hennes kritikk av deres handlinger i Tsjetsjenia. Flere ganger var situasjonen så farlig at hun måtte gå i dekning. I 2004 ble hun forsøkt forgiftet.

Amnesty International er av den oppfatning at drapet på Politkovskaja har sammenheng med hennes omfattende dokumentasjon av russiske styrkers fremferd blant annet i Tsjetsjenia.

Les bloggen: Brev til Anna Politkovskaja

Bakgrunnsartikkel: Journalistdrapene fortsetter