Ny rekord i Skriv for Liv 2017!

2017 ble nytt rekordår for Amnestys kampanje Skriv for liv. Det ble registrert over 5,5 millioner handlinger på verdensbasis. Tusen takk til alle dere som deltok!
Publisert: 15. Mar 2018, kl. 13:54 | Sist oppdatert: 9. Apr 2018, kl. 14:15
For 15. år på rad har den globale brevskrivingskampanjen Skriv for Liv vokst i omfang. Over 5,5 millioner signaturer, appellbrev, solidaritetsbrev, Twitter-meldinger, lydopptak, filmer, e-poster og mer er registrert fra mennesker over hele verden. 208 land deltok i kampanjen. Det store engasjementet har ført til positive endringer i 7 av de 10 globale Skriv for Liv-sakene. I Norge har vi fokusert på 6 av de 10 globale Skriv for Liv-sakene. 

Amnesty-aktivister viste sitt sterke engasjement og lot pennen stå som et grunnleggende verktøy i kampen om menneskerettighetene. Solidaritetsbrev ble skrevet for å vise støtte og samhold med ofre for menneskerettighetsbrudd og for å hjelpe dem og familiene deres med å holde motet oppe. Vi vet at disse brevene betyr enormt mye.

Shackelia Jackson engasjerte ungdommen

I november kom menneskerettighetsforkjemperen Shackelia Jackson på ungdomssamlingen som ble arrangert i Oslo. Politidrapet på broren hennes, Nakiea, var en av Skriv for Liv-sakene i 2017. Shackelia fortalte om den vanskelige kampen for å oppnå rettferdighet for broren som ble skutt og drept av politiet. Nakiea ble myrdet fordi han passet beskrivelsen av en mann med dreadlocks som politiet jaktet den morgenen. Shackelia fortalte om den utbredte politivolden på Jamaica, og om trakasseringen hun selv og lokalsamfunnet hennes har opplevd som følge av at hun høylytt kritiserer rettssystemet i landet.

Gjorde sterke inntrykk

Under oppholdet sitt i Oslo møtte Shackelia den norske reggaeartisten Nico D på en café hvor de snakket mye sammen om deres opplevelser av Jamaica. Historien til Shackelia gjorde et sterkt inntrykk på ham. Nico D har skrevet om møtet med menneskerettighetsforkjemperen her.  

Shackelia var også på besøk i Bergen hvor hun snakket for over 110 elever og lærere på Åsane Folkehøgskole før hun deltok på et skriveverksted. Deretter utfordret hun en fylt sal gjennom et foredrag i Bergen Resource Centre for Law and Transformation.

Shackelia ble enormt rørt av all støtten hun fikk i kampen sin og hun uttrykket sin store takknemlighet gjennom et brev du kan lese her.

Solidaritetsmeldinger fra Norge til lokalradio i Honduras

​Noen av Amnesty-aktivistene har valgt å lese inn hilsener til miljøaktivistene i MILPAH på spansk eller engelsk. MILPAH-bevegelsen kjemper for rettigheter til naturressurser og naturvern. Honduras er det landet i verden hvor det er farligst å være miljøforkjemper, i forhold til folketallet.

Solidaritetsmeldinger har kommet fra to 10. klassinger ved Tasteveden ungdomsskole i Stavanger, fra Amnesty Jus Oslo og fra Amnesty Region Øst. Meldingene ble sendt til hovedkontoret til Amnesty International i London som fikk meldingene sendt på lokalradio i Honduras slik at MILPAH-aktivistene kunne få høre støtteerklæringene.

Skrev brev i lange baner

Fra Norge ble det sendt nærmere 135 000 appellbrev og underskrifter til myndighetene i Egypt, Honduras, Jamaica, Kina, Tsjad og Tyrkia. I tillegg sendte personer som engasjerte seg i Skriv for liv i Norge rundt 3600 solidaritetsbrev til ofrene for menneskerettighetsbrudd og deres familier. Minst 49 norske Amnesty-grupper gjennomførte aksjoner i sammenheng med Skriv for liv-kampanjen.

Skoler over hele Norge engasjerte seg

I tillegg til å legge press på myndighetene og vise solidaritet med ofrene for menneskerettighetsbrudd, så er en vesentlig del av Skriv for Liv å drive med menneskerettighetsundervisning. Det er viktig for Amnesty International at barn og unge lærer om menneskerettighetene og hvordan man kan jobbe for at rettighetene blir respektert. I denne forbindelse, ble det gjort 43 skolebesøk over hele Norge. En av skolene som fikk besøk var Tasteveden ungdomsskole i Stavanger hvor det også ble arrangert skriveverksted.
Shackelia Jackson engasjerte ungdommen som var deltok på ungdomssamlingen i Oslo med sin sterke historie og vanskelige kamp for menneskerettigheter i Jamaica. Foto: Amnesty International

Shackelia deler sin historie med elever på Åsane Folkehøgskole. Foto: Amnesty International

 
Under  skriveverksted ved Tasteveden ungdomsskole, skrev elevene solidaritetsbrev og protestbrev i Skriv for Liv-kampanjen. Foto: Amnesty International 
På Torgallmenningen i Bergen ble det i november arrangert et Skriv for Liv-verksted. Flere møtte opp for å delta i den globale brevskrivingskampanjen. Foto: Amnesty International
Lørdag 18. nobember arrangerte Amnestys studentgruppe på Blindern et skriveverksted for Skriv for Liv på Jernbanetorget i Oslo. Under arrangementer ble det skrevet 126 solidaritetsbrev og hele 627 underskrifter ble samlet inn. Foto: Amnesty International
I Oslo ble det arrangert opplæring av foredragskorpset og  frivillige fra regionskontoret. Deltakerne tok bilde i solidaritet med Hanan Badr el-Din fra Egypt. Foto: Amnesty International 


Hva skjer nå?

MILPAH (Honduras)
En høytstående leder i selskapet DESA har blitt arrestert for sin tilknytning til drapet på Berta Cáceres. DESA var selskapet ansvarlig for utbygging av dammen som Berta Cáceres og Lenka-folket protesterte mot da Cáceres ble drept. 

Nylig ble en historisk traktat undertegnet. Den første juridisk bindende avtalen som sikrer at miljøaktivister får rett til informasjon, deltagelse og rettferdighet i miljøsaker i 24 latinamerikanske- og karibiske land. Dette er en stor seier for miljøaktivister i området da det gjør stater ansvarlige for sikkerheten og beskyttelsen av miljøaktivister. 
 
Shackelia Jackson (Jamaica)
Shackelia Jackson og familien hennes har anket avvisningen av saken deres, og de fortsetter å kjempe for rettferdighet i et tregt og underfinansiert rettssystem.

I et møte med Amnesty International rapporterte justisministeren i Jamaica at myndighetene hadde mottatt tusenvis at brev fra Amnesty sine støttespillere verden over. Justisministeren erkjente Jamaica sine utfordinger med påståtte ulovlige drap utført av politiet. 
 
Ni Yulan (Kina)
Ni Yulan bort fortsatt sammen med sin ektemann i en leid leilighet. De ble bedt om å flytte ut i august. Huseier ikke har kastet dem ut enda, men en fremmed person kommer hver dag og banker på døren deres i 45 minutter. Dette har skjedd hver dag siden de ble bedt om å flytte.
 
Mahadine (Tsjad)
5. april 2018 ble Mahadine løslatt fra fengsel og gjenforent med familien sin. De opprinnelige anklagene mot ham ble droppet og den eneste anklagen mot ham er "å ha snakket nedsettende om myndighetene". Rettsaken hans er 19. april, men han riskerer ikke fengsling da han allerede har sonet for lenge for en slik anklage. 

Hanan Badr El-Din (Egypt)
Domstolen har fornye varetekstfengslingen av Hanan Badr el-Din. Etter det internasjonale fokuset på Hanan sin sak, sendte egyptiske myndigheter en ekstern lege til å undersøke Hanan sin helsesituasjon. Det er uvanlig for egyptiske myndigheter å tillate eksterne leger å undersøke fanger i fengsler. Amnesty og familien til Hanan  anser dette som en viktig seier i hennes sak. 

"Istanbul 10" (Tyrkia)
31. januar kom nyheten om at Taner Kılıç ble løslatt fra varetekt etter snart åtte måneder i fengsel. Gleden over nyheten ble kortvarig da saken tok en ny vending dagen etter. Rettens beslutning om løslatelse hadde blitt anket til en annen domstol og det ble klart at Kılıç forblir i varetakt. Neste rettshøring i tiltalen mot Kılıç og Istanbul 10 er 21. juni.