Amnesty-etterforskning: Palmeolje og menneskerettigheter

Dette trenger du å vite: Fem viktige fakta om palmeolje.
Publisert: 12. des 2016, kl. 11:45 | Sist oppdatert: 13. des 2016, kl. 13:40
Den raske økningen i bruken av palmeolje har ført til eomfattende avskoging, ødeleggelse av regnskogen og betydelig skade på flere dyrearter. Det har også ført til omfattende brudd på arbeidernes rettigheter, ifølge etterforskning gjort av Amnesty International.

Fem fakta om palmeolje:
  1. Palmeolje blir brukt i halvparten av dine hverdagsprodukter. Palmeolje og palmebaserte ingredisenser er funnet i omtrent 50 prosent av alle produkter man finner på supermarkedet. Palmeolje er ettertraktet fordi det er billig og allsidig. Olje fra palmefrukter blir prosessert til spiselige oljer og blir brukt til matlaging og produkter som sjokolade, kjeks eller frokostblanding. Det blir også gjort om til ingredienser som glyserin, som brukes i vaskemidler og i kosmetikk som tannkrem, såpe, dusjsåpe og sjampo.
  2. Indonesia er verdens største produsent av palmeolje. Med en produksjon på 35 millioner tonn hvert eneste år står Indonesia for 45 prosent av verdens forsyning av palmeolje. Rundt tre millioner indonesere jobber i sektoren og står med det for en tredjedel av den globale arbeidsstyrken innen palmeoljebransjen. I Indonesia står arbeidernes rettigheter sterkt på papiret, men svak håndhevelse av lovene har ført til at selskaper kan komme unna med systematiske overgrep mot arbeiderne som jobber på palmeoljeplantasjer.
  3. Palmeolje er mest etterspurt i India, Europa og Kina. Den globale etterspørselen etter palmeolje vokser fort, med et forbruk på hele 61 tonn i 2015. Til sammenligning var forbruket i 1990 mindre enn 15 millioner. De største importørene av palmeolje er India, EU og Kina, som til sammen importerte 20 millioner tonn palmeolje i 2016.
  4. Verdens største produsent av palmeolje knyttes til overgrep mot arbeidere. Singapore-baserte Wilmar kontrollerer mer enn 43% av den globale handelen av palmeolje, med inntekter på 38.78 milliarder USD. Arbeiderne på plantasjen sliter derimot med å få inn nok penger til å forsørge sine familier og tjener i ekstreme tilfeller bare 2.50 USD om dagen. Wilmar rapporterer at de har over 60 000 ansatte i både Indonesia og Malaysia.
  5. Noen av verdens største selskaper tjener penger på overgrep. Amnesty international sporet palmeolje fra plantasjer i Indonesia til ni globale selskaper som har en samlet inntekt på 325 milliarder USD.

Åtte av de ni selskapene deltar i et globalt organ som har som mål å gjøre palmeolje mer «bærekraftig». Mer en 2000 selskaper er medlemmer av «The Roundable Sustainability Palm Oil», som ble opprettet i 2004 for å rydde opp i palmeoljesektoren etter flere miljøskandaler.Men Amnesty Internationals rapport advarer om at selv produkter som er merket som bærekraftige av «The Roundtable» kan ha bidratt til menneskerettighetsbrudd.


Dette kan merkevarene gjøre NÅ for å stoppe brudd på menneskerettighetene på palmeoljeplantasjer:
  1. Informere forbrukerne om hvilke produkter som bruker palmeolje fra Wilmars indonesiske produksjon.
  2. Fortelle Wilmar at de må stoppe misbruk av arbeidernes rettigheter og forbedre arbeidspraksisen på plantasjene.


DETTE SVARTE SELSKAPENE

Amnesty international sporet opp palmeolje fra syv av de etterforskede plantasjene til ni multinasjonale mat- og husholdningsselskaper. Amnesty International sendte deretter selskapene en liste med produkter som inneholder palmeolje, med en forespørsel om å bekrefte om palmeoljen i deres produkter stammer fra Wilmar og Indonesia.

Colgate-Palmolive
Colgate bruker palmederivater i sine produkter fra Oral Care, Personal Care og Home Care. De bekreftet også at palmeoljen stammer fra et raffineri knyttet til de plantasjene Amnesty International etterforsket, men avslørte ikke hvilke produktene som inneholder palmederivater.

Colgate uttalte at videre forsyninger avhenger av at Wilmar systematisk adresserer menneskerettighetstemaene næmere i sin egen offisielle rapport. Colgate sa at de har en «policy of no exploitation» som alle deres leverandører på alle nivåer må forplikte seg til.

Nestlé
Nestle bekreftet at de bruker palmeolje i KitKat, Lion-sjokolade, Maggi-buljong, Cheerios frokostblanding og mange andre produkter. De oppga derimot ikke hvilke av deres globale produkter som inneholder palmeolje forsynt av de seks indonesiske Wilmar-raffineriene.

Unilever
Unilever bruker palmeolje eller palmebaserte ingredienter i produkter som AXE/Lynx deodorant, Ben and Jerry’s, Bertolli, Bids Eye, Cup a Soup, Dove, Knorr og Vaseline. Unilever bekreftet at Wilmars indonesiske drift er en av deres sentrale leverandører av palmeolje. Palmeoljen levert av Wilmar finnes i deres produkter på tvers av alle kategorier som inkluderer mat, husholdning og personlig pleie. Unilever ville ikke avsløse hvilke av sine merkevarer som inneholder palmeolje fra Wilmars indonesiske produksjon.

Proctor & Gamble
Proctor & Gamble bruker palmeolje i produkter som Lenor, Ariel, Head & Shoulders, Pantene Pro-V og Covergirl Bombshell Shineshadow. P&G bekrefter å ha mottatt palmeolje fra Wilmar og Indonesia, men påpekte at det kun ble brukt små menger palmederivater fra Wilmar. P&G ville ikke bekrefte hvilke av deres merker som bruker palmebaserte ingredienser fra Wilmars indonesiske produksjon.

Kellogg’s
Kellogg’s bruker palmeolje i produkter som CrunchyNut clusters, Pop Tarts og Nutri-Grain. De benekter derimot at palmeoljen i disse produktene kommer fra Wilmar.
Kellogg’s bekreftet at Pringles i Kina er laget med palmeolje fra Wilmar og fra et raffineri koblet til plantasjene Amnesty International har etterforsket. Kinesiske Pringles er laget av et fellesforetak mellom Kellogg’s og Wilmar.

Reckitt Benckiser
Reckitt Benckiser bruker palmeolje i Clearasil, Veet og Woolite. Reckitt Benkiser bekreftet at Wilmar er en av deres topp fem palmeoljeleverandører og at de mottar palmebaserte ingredienser fra et raffineri knyttet til plantasjene som Amnesty International har etterforsket. De bruker palmeolje fra Wilmar for å lage såpestykker, som selges globalt, og en liten mengde går til matlagingsolje i USA. De sa at såpestykkene var produsert i i Indonesia, Kina, De forente arabiske emirater, Egypt, Sør-Afrika, Nigeria, Sri Lanka, Bangladesh og India.

AFAMSA
AFAMSA bruker palmeolje for å produsere dyrefôr, lys og såper og vaskemidler. AFAMSA bekreftet at Wilmar er en av deres leverandører av råolje fra palmeolje. Amnesty Itnernational sporet palmeolje fra et raffineri koblet plantasjene som ble etterforsket til AFAMSA.

Archer Daniels Midland Company (ADM)
ADM bruker palmeolje i et utvalg av spiselige oljer som blir brukt i produksjon av matolje, margarin og i andre matvarer. ADM bekreftet at Wilmar forsyner dem med palmeolje som de bruker til industri- og matvarebruk. ADMs kilder kommer fra møller som mottar palmeolje fra plantasjer etterforsket av Amnesty International. ADM og Wilmar har et fellesforetak kalt Olenex som distribuerer raffinerte vegetabilske oljer og fett til EEA-landene og Sveits. ADM er en minoritetseier (23%) av Wilmar. De ville ikke fortelle hvilke spesifikke produkter som bruker palmeolje fra Wilmar.

Elevance
Elevance Renewable Sciences bekreftet at de hadde et fellesforetak med Wilmar, hvis prosessutstyr ligger i Gresik i Indonesia. Det ligger innenfor et større Wilmar-anlegg og mottar palmeolje fra Wilmar. Amnesty International fant også eksport av palmebaserte ingredisenser fra dette fellesforetaket og et annet Wilmar-selskap i Indonesia til Elevance i USA. Elevence ville ikke fortelle hvilke produktene de lager ved hjelp av disse palmebaserte ingrediensene.


Les mer på amnesty.no