Tid for Trump

Publisert: 19. Jan 2017, kl. 16:28 | Sist oppdatert: 6. Feb 2017, kl. 12:55
Det er et uomtvistelig faktum at USA har valgt en president som oppfører seg bøllete, og som har en rekke menneskerettsfiendtlige standpunkter.

Det må vi forholde oss til. Men vi skal ikke venne oss til det, og vi skal passe oss for å stilltiende godta mer enn vi ellers ville gjort fordi "det kunne vært verre".

For oss i Amnesty er det i utgangspunktet ganske enkelt: Vi stiller de samme kravene til president Donald Trumps handlinger, retorikk og etterrettelighet som vi gjør til andre statsledere.
Vi skal passe oss for å stilltiende godta mer enn vi ellers ville gjort fordi "det kunne vært verre".

Vi vil holde ham ansvarlig for det han velger å gjøre, og hvordan han velger å opptre, som president for et av verdens mektigste land.

Uforutsigbart
Det er vanskelig å si noe sikkert om hva vi har i vente. Det virker som det eneste forutsigbare med Trump er at han er uforutsigbar. Men jeg synes ikke det er grunn til å kjenne på noen dommedagsfølelse. USA er på mange måter mye bedre rustet til å imøtegå en problematisk statsleder, enn for eksempel Russland, Kina eller Tyrkia.

Styringssystemet er utformet slik at landets president ikke bare kan ture frem akkurat som
han vil. Selv om retorikken er annerledes, så vil nok mye i praksis være som før.
Dessuten er Trump svært tydelig på, på sin måte, at han har til hensikt å fremme amerikanernes beste interesser. Å legge menneskerettighetene til grunn for dette vil være en god start. Vi i Amnesty kommer til å gi Trump gode innspill og konstruktive tilbakemeldinger under hele hans presidentperiode. Etterrettelighet er selve kjerneverdien i Amnestys arbeid, og det hele troverdigheten vår hviler på.

Vi forventer samme innstilling hos USAs president. Det er ikke til å stikke under stol at Trump har blitt kjent for sin lemfeldige omgang med sannheten, men t
ro meg, vi kommer til å følge nøye med og korrigere der det trengs.

Vonde konsekvenser
Etter valget i november sendte våre kolleger ved Amnestys amerikanske kontor et brev til Donald Trump. Der uttrykte de sin bekymring over flere av uttalelsene hans, blant annet forslaget om å forby alle muslimer å komme inn i landet, og forslaget om å opprette et register over innvandrere fra land hvor majoriteten er muslimer.
Forslag som dette er direkte angrep på menneskerettighetene – nærmere bestemt religionsfrihet og ytringsfrihet.

Slike menneskerettigheter burde være hjørnesteiner i Trumps nasjonale sikkerhetspolitikk, og Amnesty vil følge nøye med på hvordan dette forløper seg videre.
Opp gjennom historien har Amnesty dokumentert de vonde konsekvensene av denne typen diskriminering i flere land, for eksempel i Iran og Kina.
Trumps uttalelser om muslimer går dessuten helt på tvers av den individuelle friheten, en verdi som USA tradisjonelt har vernet så mye om. Dessuten strider det imot USAs internasjonale forpliktelser.

Skumle signaler

Den nye presidentens tidligere uttalelser om tortur er som tatt ut av en dårlig spionthriller. Han var svært tydelig på at han ville gjeninnføre waterboarding og det som mye verre var. Heldigvis har Trumps valgte forsvarsminister James Mattis sagt til ham at øl og sigaretter fungerer bedre enn tortur.
Den nye presidentens tidligere uttalelser om tortur er som tatt ut av en dårlig spionthriller.
Det skulle bare mangle. Men det er åpenbart at vi må sette vår lit til Trumps rådgivere og ikke presidenten selv, når det er snakk om hvordan fanger skal behandles. Amnesty skal bruke enhver anledning til å argumentere mot tortur, og gjenta at denne barbariske måten å innhente informasjon faktisk ikke fungerer heller.
I fjor henrettet USA 20 mennesker, det laveste antallet siden 1991. En president som har sagt at "dødsstraff skal bli sterkt bragt tilbake" sender skremmende signaler til delstatsmyndighetene som håndhever bruken dødsstraffen. Det lover det ikke godt for de tusenvis av menneskene som sitter på death row i USA, mange etter rettssaker med åpenbare feil og mangler.
Også her kommer Amnesty til å rope ut, gang på gang, i høylytt protest. Vi skal være de første til å fortelle Trump at han heller ikke har amerikanerne i ryggen, da stadig flere i USA stiller seg negative til dødsstraff. I motsetning til Trump, begynner folk å innse at dødsstraff ikke har noen preventiv effekt på kriminaliteten i landet, og at risikoen for å drepe uskyldige mennesker er skremmende stor.

Sammen er vi sterke
Amnesty kommer til å få nok å gjøre under Trumps presidentperiode. Men det hadde vi også under Obamas ledelse. Det som kan bety ekstra mye de kommende årene, er å vise at vi er mange som står sammen i kampen for menneskerettighetene. Jo flere vi har i ryggen, jo større er sjansen for at Trump vil lytte til oss.
For Trump ønsker å bli likt, han også. La oss vise ham at den beste måten å bli populær på, er å legge menneskerettighetene til grunn for alt han gjør.