Toppmøte om flyktninger: Norge må være en pådriver i New York

Amnesty ber Norge være en sterk og tydelig støttespiller i arbeidet med å få på plass et internasjonalt system for å fordele ansvaret for verdens 24 millioner flyktninger.
Publisert: 27. jun 2016, kl. 15:03 | Sist oppdatert: 27. Mar 2017, kl. 14:00
Den 19. september skulle det blitt avholdt et historisk viktig FN-møte. I forkant av FNs  generalforsamlingen skal det avholdes et høynivåmøte om flyktninger og migranter. Etter initiativ fra FNs generalsekretær Ban-ki moon var planen at man her skulle vedta en avtale om en internasjonal ansvarsfordeling av verdens flyktninger. I forhandlingene som har pågått frem mot møtet klarte dessverre ikke landene å bli enige om en slik avtale. Det som skal vedtas på møtet er kun en politisk deklarasjon der landene gjentar sine eksisternde internasjonale forpliktelser, samt to vedlegg om henholdsvis flyktninger og migranter som først og fremst er en oversikt over etablert god praksis. Forhandlingsprosessen om å få til en internasjonal ansvarsfordelingsavtale vil nå pågå i to år og først i 2018 vil det på ny bli anledning til å få vedtatt en slik avtale.

​ - Det er en stor skuffelse i en situasjone der verden roper etter handling og ansvar, sier Beate Ekeløve-Slydal.politisk rådgiver i Amnesty

Men, president Obama har invitert til et eget toppmøte 20. september som ene og alene skal handle hvordan man skal avhjelpe flyktningsituasjonen. Han har definert tre klare mål med møtet: 1) bidragene til hjelpeprogrammene for flyktninger må øke med 30 prosent, 2) minst 10 nye donorland må komme på banen, og 3) antallet flyktninger som gjenbosettes til et trygt land må dobles i forhold til antallet i dag.

I et brev til statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ber Amnesty International om at Norge er en sterk og tydelig støttespiller i arbeidet for å sikre at man får plass et internasjonalt system for ansvarsfordeling. Det bør være permanent og forutsigbart for å kunne gi beskyttelse til mennesker på flukt.  

- Norge skal ha ros for å være en stor og viktig finansiell bidragsyter til FNs hjelpeprogrammer for flyktninger, og statsministeren for ved flere anledninger å ha uttrykt støtte og vilje til å være med på et internasjonalt ansvarsfordelingssystem, skriver Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs i brevet til Erna Solberg og Børge Brende.

Statsminister Erna Solberg er invitert til og skal delta på Obamas toppmøte 20. september. Der forventer Amnsty at vår statsminister er en tydelig og sterk aktør

- Amnesty forventer at vår statsminister er en tydelig og sterk støttespiller for Obamas initiativ, og at Norge vil bidra både med mer penger til flyktningprogrammer og å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Ekeløve-Slydal.


Et nytt globalt ansvarsfordelingssystem

Amnesty International mener at en slik avtale bør innholde fem punkter:
1. En ny mekanisme for gjenbosetting av sårbare flyktninger, der alle land tar i mot etter evne.
2. En ny mekanisme for å overføre flyktninger fra land som har nådd grensen for hvor mange flyktninger det kan ta imot. 
3. En fleksibel og forutsigbar fullfinansiering av FN-programmene for beskyttelse av flyktninger.
4. Styrking av systemene som avgjør flyktningstatus.
5. Alle land får på plass policy og systemer som sikrer en effektiv beskyttelse av flyktninger i tråd med menneskerettighetene. 

Flyktningrekord og lite penger

Mer enn 24 millioner mennesker er i dag på flukt utenfor eget land. FNs hjelpeprogrammer er kontinuerlig underfinansiert. Per 1. juni 2016 er for eksempel kun 30% av hjelpeprogrammet for Burundi finansiert, 17% av hjelpeprogrammet for Jemen, og 27% av det regionale flyktningeprogrammet for Syria finansiert. En krise av slike dimensjoner krever sterkt lederskap og internasjonalt samarbeid for å få til globale løsninger som sikrer trygghet og beskyttelse for verdens flyktninger.




 

Les brevet Amnesty sendte til Erna Solberg her.

Send brev til Statsminister Erna Solberg og Børge Brende. Forslag til brev finner du her.