Bilde
AKSJON

Iran: Krev en rettferdig rettssak for Saman Naseem

Aksjonen er avsluttet

Del    
I februar 2015 aksjonerte Amnesty-støttespillere over hele verden for å redde Saman Naseems liv. I Norge signerte over 30 000 aksjonen, og protesterte i sosiale medier. De iranske myndighetene hørte oss, og opphevet dødsdommen. Nå mobiliserer vi på nytt for å sikre en rettferdig rettssak for Saman, denne gangen uten tortur og dødsstraff.
Publisert: 20. aug 2015, kl. 10:35 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Dette er saken:
Saman Naseem (21) var bare 17 år da han ble arrestert. Under avhøret ble Saman nektet tilgang til advokat og utsatt for grov tortur. Han signerte «tilståelsen» med bind for øynene og var derfor heller ikke klar over hva han skrev under på. Denne tilståelsen ble senere brukt til å dømme Saman til døden. Ifølge internasjonal rett er det forbudt å gi dødsstraff til personer som er under 18 år når forbrytelsen fant sted. Da henrettelsen skulle finne sted, reiste verden seg i protest, og tusenvis av signaturer ble samlet inn for å redde hans liv.

Presset fikk iranske myndigheter til å avlyse henrettelsen, og å overføre Saman til et ukjent sted. Etter nesten 5 måneder i uvisshet fikk Samans familie besøke ham den 13.juli 2015 i Zanjan-fengselet utenfor Teheran.

Ny juridisk gjennomgang:
Høyesterett i Iran har innvilget Samans søknad om ny juridisk gjennomgang av saken, noe som betyr at den tidligere dommen frafaller og at dødsdommen oppheves. Det er derfor nødvendig å sikre at Saman får en fullstendig og rettferdig rettssak som følger internasjonale standarder, uten bruk av dødsstraff, som er i tråd med prinsippene om rettferdighet for unge lovbrytere. I tillegg kan ikke "tilståelser" innhentet under tortur eller annen mishandling brukes som bevis.
 
Bli med på å oppfordre Ayatollah Sadegh Larijani, leder for det iranske rettsvesenet, til å innvilge Saman Naseem en fullstendig og rettferdig rettssak som er i samsvar med internasjonale standarder.

Amnesty International er imot dødsstraff i alle tilfeller, under alle omstendigheter, uavhengig av skyldspørsmål. 

Amnesty International krever at:

  • Saman Naseem blir gitt en fullstendig og rettferdig rettssak som følger internasjonale standarder, uten å ty til dødsstraff.
  • De iranske myndighetene husker at de har ratifisert både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og barnekonvensjonen som strengt forbyr bruken av dødsstraff mot mennesker som var under 18 år da forbrytelsen skjedde
  • De iranske myndighetene undersøker anklagene om at Saman Naseem ble torturert eller mishandlet og at de sørger for at «tilståelsen» som ble innhentet under tortur ikke brukes som bevis i retten.

Signaturene sendes til leder for det iranske rettsvesenet, Ayatollah Sadegh Larijani.

Hva DU kan gjøre: 

  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter med hashtagen #StopTorture!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
  • Skriv et solidaritetsbrev! Unngå religiøse beskjeder. Ikke nevn Amnesty International, da dette kan sette ham i fare. Send ditt bidrag til Amnestys kontor, så sender vi det videre.


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
  • Artikkel 11.1: Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.

Oppdateringer

29.01.2018
Vi har fått helt fantastiske nyheter! Saman Naseem er frikjent for "fiendskap mot Gud" noe som betyr at dødsdommen mot ham frafaller. Samtidig er han dømt til fem års fengsel for medlemskap i den kurdiske opposisjonsgruppa Party For Free Life of Kurdistan (PJAK) som iranske myndigheter mener har som fomål "å forstyrre nasjonal sikkerhet". Ettersom Saman allerede har sonet flere år i fengsel er det sannsynlig at han løslates om kort tid. Les mer her.

11.09.2016
Amnesty følger saken til Saman Naseem tett. Vi har fortsatt ikke fått noen ny oppdatering om rettssaken.

13.10.2016
Vi har fortsatt ikke fått noen ny oppdatering om rettssaken til Saman.

22.07.2016
Rettssaken er igjen utsatt. Denne gangen til 7. september.

15.07.2016
Rettssaken til Saman Naseem var opprinnelig ment å starte 12. juli, men er nå utsatt til 19. juli. Amnesty har mottatt en melding fra Saman der han takker alle som har engasjert seg i kampen for å redde livet hans. Les det rørende brevet her. 

15.03.2016
Saman Naseem har blitt satt under fornyet press til å gjøre et videointervju. Dersom han ikke overholder dette truer myndighetene med at han ville bli henrettet.  

19.11.2015
Les om hvorfor Arif engasjerer seg i Saman sak. Les brevet fra Arif her.

09.11.2015
I dag starter skriv for liv! Saman Naseem er en av årets saker. Les mer om skriv for liv her.

21.10.2015
I dag sendte vi 19.111 signaturer leder for det iranske rettsvesenet Ayatollah Sadegh Larijani. Tusen takk til alle som har signert. Det nytter å bry seg!

09.10.2015
Saman Naseem er nå tilbake i Oroumieh Central fengsel, nordvest Iran. Det var her han sonet før han forsvant i 5 måneder. Saken hans vil bli gjenopptatt av straffedomstol i Oroumieh.

Bakgrunn

Saman Naseem ble dømt til døden i april 2013 av straffedomstolen i Mahabad, nordvest i Iran. Han ble dømt for fiendtlighet mot Gud (moharebeh) og korrupsjon (ifsad fil-arz) som en følge av hans medlemskap i den kurdiske opposisjonsgruppa Party For Free Life of Kurdistan (PJAK), og for å ha deltatt i væpnede aksjoner mot revolusjonsgarden. 




BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftsliste og ta den med på jobb eller skole!



SKRIV ET SOLIDARITETSBREV!
Vis solidaritet med Saman. Send han et brev eller et kort. Dette vil gi han styrke og mot mens han sitter fengslet. Unngå religiøse beskjeder. Ikke nevn Amnesty International, da dette kan sette han i fare.

Send brevet til: 
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge

Forslag til tekst: 
Våre tanker går til deg og din familie -شما و خانواده تان در یاد ما هستید
 Vi tenker på deg –به یاد شما هستیم
Jeg tenker på deg –به یاد شما هستم
 
Head of the Judiciary

Ayatollah Sadegh Larijani

c/o Public Relations Office

Number 4,

2 Azizi Street intersection

Tehran

Islamic Republic of Iran



 

YOUR EXCELLENCY,

I am writing to you about Saman Naseem, a Kurdish juvenile offender, who was scheduled to be executed on 19 February 2015. I am pleased that Saman Naseem’s conviction and death sentence have been quashed. I now urge you to ensure that he has a fair and full retrial according to international standards and without recourse to the death penalty.

I respectfully remind you that imposing the death penalty on anyone for crimes they may have committed while they were under 18 is strictly prohibited by the International Covenant on Civil and Political Rights and the Convention on the Rights of the Child, both of which Iran has ratified.

I am also appalled that from 18 February to mid July 2015 the Iranian authorities denied Saman Naseem’s family any concrete information about his fate and whereabouts, and placed him at risk of secret execution, as well as torture and other ill-treatment.

I therefore ask you to ensure that the authorities:
• Apply the principles of international fair trial standards for Saman Naseem’s retrial and do so without recourse to the death penalty
• Ensure that any “confessions” obtained under torture are not used in court against Saman Naseem
• Investigate Saman Naseem’s enforced disappearance and the allegations that he was tortured or otherwise ill-treated and bring those responsible to justice.
                       
Sincerly,