Egypt: Drept av sikkerhetsstyrkene

Opprørspolitiet bruker samme brutale taktikk som Mubarak mot demonstranter i Kairo og Suez. Over 100 drept de siste fem månedene.
Publisert: 22. Feb 2012, kl. 09:10 | Sist oppdatert: 22. Feb 2012, kl. 14:20
Mellom 2. og 6. februar brukte opprørspolitiet (innenriksministeriets sikkerhetsstyrker) overdreven makt, deriblant skytevåpen, for å spre demonstranter. De drepte minst 16 mennesker, og hundrevis er skadet.

Mer enn hundre demonstranter er drept de fem siste månedene.

Amnesty International mener at sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene dessverre minner om en tid mange egyptere trodde de hadde lagt bak seg etter 25.januar-revolusjonen.

- Skyter bevisst for å drepe

Myndighetene i Egypt har ikke reformert sikkerhetsstyrkene. Og selv om det finnes bevis for det, benekter egyptiske tjenestemenn bruk av gummikuler og skarp ammunisjon.

- Alt tyder på at både gummikuler, hagl og tåregass skytes bevisst på demonstrantene for å skade dem, og i noen tilfeller drepe dem, sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs.

Han mener det er vanskelig å tro at den brutale behandlingen av demonstranter i Egypt bare skyldes politiets inkompetanse.

Det ser ikke ut til å ha blitt gitt noen form for klare instruksjoner til sikkerhetsstyrkene, og militæret, til å opprettholde retten til fredfulle forsamlinger og til å demonstrere på linje med internasjonal standard.

Frykter mer blodbad

Dødelig makt ble brukt uten forvarsel for å spre demonstranter i Kairo og Suez i februar i år. De demonstrerte for det meste fredfullt og sang.

Noen demonstranter kastet derimot steiner på sikkerhetstyrkene, og Amnesty har hørt rapporter om at demonstrantene også kastet Molotov-cocktails (LINK) mot opprørspolitiet. I sjeldne tilfeller har de også blitt skutt på med hagle og fyrverkeri.

Amnesty International mener at politiet ikke skal bruke skytevåpen mot mennesker dersom det ikke er i selvforsvar, eller for å beskytte andre mot død og alvorlig skade.

Bevisst dødelig bruk av skytevåpen kan bare bli brukt når det er totalt uunngåelig for å beskytte liv.

Amnesty frykter ytterligere blodbad dersom det egyptiske sikkerhetsapparatet ikke blir reformert med sikte på å gi trygghet og å opprettholde retten til fredfulle demonstrasjoner.

- Vil skremme folk

Mellom 2. og 7. februar fikk Cairo University Hospitals alene inn omkring 269 skadede under demonstrasjonene, og sju av de elleve dødsfallene som fant sted i hovedstaden.

De fleste ble skadet av tåregass og hagleskudd, som i noen tilfeller forårsaket brudd på øyeeplet.

I et tilfelle døde en demonstrant av hagleskudd i i hjernen. To andre døde fra pistolskudd i hodet, og en i magen.

- Ingenting tyder på at de mange drepte på gatene i Kairo og Suez mistet livet fordi de truet andres liv, sier John Peder Egenæs. - Alt tyder på at de mistet livet fordi myndighetene ønsker å statuere eksempler for å skremme folk fra gatene.

I Suez fikk Amnesty en liste over minst 85 skadede som ble behandlet på Suez General Hospital. Skadene kom for det meste fra hagleskudd og skarp ammunisjon. Fem mennesker døde av skudd i brystet, hodet og magen.

På listen var det også fire medlemmer av sikkerhetsstyrkene, som også ble rapportert skadet av hagleskudd i Suez.

Tåregass mot sykehus

Amnesty International var vitne til at opprørspolitiet nådeløst brukte tåregass mot grupper av anti-SCAF-demonstranter som sto i Kairos Mansur Street og Mohamed Mahmoud Street. Begge gatene leder til innenriksministeriet, der de verste sammenstøtene fant sted.

Opprørspolitiet brukte tåregass i tilfeller der demonstranter ikke utgjorde en fare for sikkerheten. De ga heller aldri noe forvarsel før de brukte det.

Frivillige leger og vitner både i Kairo og Suez rapporterer om at opprørspolitiet siktet direkte på feltsykehusene med tåregass. Sykehusene gir førstehjelpsbehandling til demonstranter som lider etter å ha inhalert tåregass, eller har andre skader.

I Suez ble noen mediearbeidere i TV 25 direkte siktet på med tåregass. Dette forårsaket luftveissykdommer.

Noen amerikansklagde tåregassbeholdere i Suez hadde produksjonsdato i august 2011, noe som tyder på at de var en del av en nylig forsendelse av tåregass levert til Egypt i november. I desember i fjor oppfordret Amnesty International globale våpenleverandører til å stoppe overføringen av tåregass og håndvåpen, ammunisjon og annet undertrykkende utstyr til det egyptiske militæret og sikkerhetsstyrkene i landet.




Les også:

Egypt: - De sikter mot øynene

Egypt: La folket demonstrere!

Egypt: - Frykter fortsatt militærmakt

Bakgrunn
Bruken av skytevåpen skal være begrenset til situasjoner der liv trues eller alvorlige skader kan skje. Både i Kairo og Suez brukes det makt og skytevåpen intensivt og kritikkløst, uten forvarsel. Dette forårsaker et høyt antall omkomne. Denne bruken indikerer at internasjonale standarder blir tilsidesatt i sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstranter.

I juni 2011 presenterte Amnesty Internationals generalsekretær en publikasjon ("Understanding Policing") til den daværende innenriksministeren, Mansour Essawy. Boken forklarer internasjonale standarder for bruken av makt og skytevåpen.

Berørte mennesker i Kairo og Suez:

Ahmed Hassan Ali (Kairo)
Han er 24 år gammel og demonstrant. Han ble skutt på med hagle, og fikk brudd på høyre øye, noe som betydelig påvirker synet hans.

Han fortalte Amnesty International at han ble skadet av en gummikule på Mansur Street 4. februar. Rett etter, og med skaden, dro han for å fortelle andre demonstranter at de måtte dra tilbake for å unngå konfrontasjon med opprørspolitiet. Han fortalte at de demonstrerte fredfullt da politiet åpnet ild uten forvarsel.

Ahmed Maher (Kairo)
Ahmed Maher er koordinator av 6. april Youth Movement. 5. januar fikk han brudd på toppen av hodeskallen da han stod i krysset av Mansur Street og Mohamed Mahmoud Street, som forårsaket indre blødninger.

Etter et møte med parlamentsmedlemmer dro han for å fortelle demonstranter at de måtte flytte seg fra området og avslutte demonstrasjonen. Han falt etter å ha blitt skadet, og mistet blackberryen sin. Twitter-kontoen han administrerer for bevegelsen ble senere hacket.

Amnesty International frykter at han bli siktet på. Myndighetene har ført en svertekampanje mot 6. april Youth Movement, og anklager dem for å konspirere mot Egypt.

Salma Said Abdel Fattah (Kairo)
5. februar ble Salma Said Abdel Fattah skadet av hagleskudd da hun filmet opprørspolitiets pansrede kjøretøy som angrep demonstranter fra Mansur Street.

Hun fortalte Amnesty at en tjenestemann fra opprørspolitiet skjøt etter henne tre ganger. Første etter ansiktet, brystet og føttene, deretter da andre demonstranter bar henne unna.

Mohamed Ahmed Atta (Suez)
Han ble angivelig drept på kvelden den 2. februar av et våpenskudd, da han kastet steiner på opprørspolitiet.

Rami Mohamed (25), medlem av Suez Youth Bloc, fortalte Amnesty at han hadde vært vitne til at sikkerhetsstyrkene skjøt mot Mohamed Ahmed Atta, uten noen form for forvarsel. Rami Mohamed ble selv skadet dagen etter da han også kastet steiner mot opprørspolitiet nær sikkerhetsdirektoratet.

Mohamed Al-Sayed Ahmed Farrag (Suez)
Han ble angivelig drept av en snikskytter, den 3. februar, etter å ha kastet steiner mot opprørspolitiet.

Venner av Mohamed har fortalt Amnesty at de var vitne til at opprørspolitiet intensivt brukte tåregass nær sikkerhetsdirektoratet, og bestemte seg for å klatre på toppen av en 12-etasjers boligbygning, fortsatt under konstruksjon, for å unnslippe effektene av tåregassen.

Fra taket på bygningen så de sikkerhetsstyrker som skjøt med skarp ammunisjon mot demonstranter. De så også snikskyttere på toppen av bygningen til sikkerhetsdirektoratet, og bygningen ved siden av.

Hver gang politiet presset demonstranter ut av plassen, kastet gruppen stein mot opprørspolitiet. Mohamed Al-Sayed stod ved vinduet da han ble skutt i hodet og døde momentant.