Gambia: Journalister arrestert

Journalistene søkte om tillatelse til fredelig protest mot henrettelsene i Gambia. Nå er de anklaget for å planlegge lovbrudd.
Publisert: 14. sep 2012, kl. 09:14 | Sist oppdatert: 14. sep 2012, kl. 09:28

Amnesty International mener gambisk politi umiddelbart og uten forbehold må droppe alle anklager de har mot visepresidenten i Gambia Press Union, Baboucarr Ceesay og frilansjournalist Abubacarr Saidykhan.

- Gambiske myndigheter må beskytte de som benytter seg av ytrings- og forsamlingsfriheten, og sørge for at journalister og menneskerettighetsaktivister får gjøre jobben sin uten innblanding fra regjeringen, sier Amnesty Internationals Vest-Afrika etterforsker Lisa Sherman-Nikolaus.

Ceesay og Saidykhan har blitt løslatt mot kausjon, men må melde seg på politistasjonen neste uke. De ble arrestert samme dag som de leverte en søknad om å få holde en fredelig protest mot henrettelsene i Gambia.

Signér Amnestys aksjon mot henrettelsene i Gambia her.

Lav toleranse for kritikk

Dette skrev de i sin søknad til politiet: "Vi vil holde fast ved vårt prinsipp om ikke-vold under hele prosessen [demonstrasjonen]. Vi vil demonstrerer fordi vi er redde for at om vi bare blir sittende å se på kan det bli nok en henrettelse."


De to journalistene ble et mål for politiet kun fordi de ville benytte seg av ytrings- og forsamlingsfriheten.

- Dette er enda et bevis på hvor lav toleranse den gambiske regjeringen har for kritikk, sier Sherman-Nikolaus.

Brudd på grunnloven

Ceesay og Saidykhan ble arrestert torsdag 6. september, og ble ikke løslatt før mandag 10. september. Dette er et brudd på Gambias grunnlov, som sier at arrestanter kan holdes i varetekt i inntil 72 timer.


Journalistenes advokat og representanter for Gambia Press Union ble nektet besøk under fengselsoppholdet. Boligene deres ble også ransaket.
Amnesty International har gjentatte ganger forsøkt å bekrefte detaljer rundt arrestasjonen med gambisk politi, men har ikke fått noen informasjon.


Sammen med 66 andre internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner reagerte Amnesty kraftig på henrettelsene av ni dødsdømte som fant sted i hemmelighet 23. august. Verken de henrettede eller deres familier ble varslet i forkant av hendelsen. Amnesty kjemper for å stanse henrettelsene. Du kan bidra ved å signere aksjonen vår.

Få ferske Amnesty-nyheter hver dag – lik Amnesty International Norway på Facebook!

FAKTA:

  • Gambia er et lite land på Afrikas vestkyst med ca. 1,7 millioner innbyggere.
  • President Yahya Jammeh uttalte i slutten av august at alle fangene på "death row" skulle henrettes innen utgangen av september. Frem til da hadde ingen i Gambia blitt henrettet på 27 år.
  • Amnesty mener at henrettelse er en umenneskelig, grusom og fornedrende straff.
  • Dødsstraff et menneskrettighetsbrudd Amnesty jobber mot, uavhengig av hvorfor eller hvordan det blir gjennomført.

Les mer om dødsstraff her

Stans massehenrettelsene i Gambia

Les mer på amnesty.no