Meningsløst om menneskerettighetsbrudd

Ett stort selskap. Mange brudd på menneskerettighetene. Men hva skriver gruveselskapet Vedanta i sin egen rapport?
Publisert: 28. aug 2012, kl. 05:00 | Sist oppdatert: 27. aug 2012, kl. 15:47
Ikke det de burde om Amnesty-kritikken, i hvert fall.

I en ny briefing slår Amnesty International fast at det britiskeregistrerte gruveselskapet Vedanta forsøker å "glatte over" kritikk av forholdene ved virksomheten i den indiske delstaten Orissa.

Vedenta har nylig publisert det Amnesty karakteriserer som en "meningsløs og hul" rapport, som legger frem selskapets egen mangelfulle beretning om gruvedriften i området.

- Vår nye briefing avslører det slående gapet mellom selskapets påstander og virkeligheten på bakken, sier Polly Truscott, assisterende direktør i Amnesty Internationals Asia- og Stillehavsprogram.

Kontroversiell gruvedrift

I dag starter selskapets årlige generalforsamling i London. Med sin egen rapport "Vedanta's Perspectives" forsøker selskapet å roe ned investorer, om de begynner å stille spørsmålstegn ved den kontroversielle gruvedriften i India. Vedanta ønsker nemlig å utvide virksomheten.

Amnesty International beskylder selskapet for å ignorere hvordan gruvedriften har påvirket menneskerettighetene i svært negativ retning i lokalsamfunnet i Orissa.
Ifølge Amnesty har Vedanta unnlatt å videreformidle relevant informasjon til lokalsamfunnet - for eksempel å fortelle om effektene av forurensning forårsaket av selskapets virksomhet

- Nye bevis fra samfunnene i Orissa viser at endringer annonsert av Vedanta har hatt liten positiv innvirkning på livsgrunnlaget, rettigheter og andre bekymringer til folket på bakken, sier Amnetsys Polly Truscott.

Svikter befolkningen


Vedantas menneskerettighetshistorie er langt unna internasjonale standarder for bedrifter. Selskapet nekter å konsultere skikkelig med lokalsamfunn som berøres av virksomheten, og de ignorerer rettighetene til urfolk.

- Vedanta-rapporten hevder å gi ny informasjon om sin virksomhet i det offentlige rom, men den glatter over de fleste av våre funn. Den svikter også å ta hensyn til undersøkelser utført av indiske regulerende organer, samt myndigheter som National Human Rights Commission, som har etterforsket Vedantas virksomhet i Orissa, fortsetter Truscott.

Amnesty International mener også det er urovekkende at de som er imot selskapets virksomhet har blitt møtt falske anklager. Konsekvensene har blitt fengsel, noe som har hindret andre fra å utøve sin rett til å protestere fredelig, og fritt uttrykke sine synspunkter.

Korrupt politi


Amnesty er også bekymret for bevis, avdekket under en pågående undersøkelse av Indias National Human Rights Commission, som viser at politiet har forsøkt å fremme interessene til selskapet både i utforming av falske anklager og i undertrykkelse av dissens.

I tillegg har det vært minst to tilfeller av at politiet har trakassert representanter for internasjonale medier og menneskerettighetsorganisasjoner, og bedt dem om ikke å reise til Lanjigarh og Niyamgiri Hills.

Amnesty International har satt Vedantas drifftsendringer opp mot fire kriterier basert på United Nations Framework og Guiding Principles for bedrifter (se faktarammen) - og funnet ut at de ikke har klart å oppfylle noen av dem.

- De mest avslørende og meningsfulle indikatorene på om Vedanta gjør fremskritt i å ta menneskerettighetsspørsmål på alvor, må være basert på hva som skjer, eller ikke skjer, på bakken i Lanjigarh og Niyamgiri, sier Truscott.

Vedanta må ta ansvar

Amnestys detaljerte analyse viser at lite har endret seg. Selv om Vedanta har sagt noen riktige ting og har gjort noen endringer, så er den nye tilnærmingen i realiteten langt fra god nok.

- Selskapet må gå mye lenger i å demonstrere for sine kritikere at den nye tilnærmingen vil gjøre en forskjell. Vedanta trenger en reality check på menneskerettigheter - og press fra investorer kan bidra til dette, sier Truscott.

Få Amnesty-nyheter hver dag - følg Amnesty International Norway på Facebook!




FAKTA:
  • De siste fem årene har det FTSE 100-børsnoterte gruveselskapet Vedanta Resources plc søkt om å utvide sitt eksisterende aluminaraffineri i Lanjigarh, og få tillatelse til å utvinne bauksitt i de nærliggende Niyamgiri Hills bebodd av urfolkssamfunnet Dongria Kondh.
  • Amnesty Internationals undersøkelser viser at Lanjigarh-raffineriet har forårsaket alvorlig forurensning og at dagens systemer ikke er tilstrekkelige for å unngå en gjentakelse. Dette har undergravd menneskerettighetene i de lokale Majhi Kondh Adivasi- og Dalit-samfunn,ene inkludert deres rett til den høyeste oppnåelige helsestandard, et sunt miljø, tilstrekkelig levestandard, vann, anstendig arbeid og mat.

  • Vedanta har gjentatte ganger unnlatt å informere de lokale samfunnene om den potensielle risikoen forbundet med driften og de ignorerer lokalsamfunnets bekymringer, i strid med statlige og nasjonale regelverk. De har også unnlatt å følge aksepterte internasjonale standarder og prinsipper når det gjelder virksomhetens innvirkning på menneskerettighetssituasjonen.
  • Amnesty Internationals kritikk har ført til at Vedanta har endret sin tilnærming til å håndtere risikoen og omdømmekonsekvensene som følge av sin virksomhet - alt dette ble skissert i Vedantas egen rapport. Selskapet har utnevnt en Chief Sustainability Officer, satt i gang vurderingsarbeid, etablert et bærekraftig rammeverk, tilpasset sine styringsstrukturer og utviklet eksplisitte menneskerettighetsforpliktelser som en del av sine etiske retningslinjene.
  • Amnesty Internationals analyse av den virkelige effekten av endringene er basert rundt United Nations Framework og Guiding Principles for bedrifter vedtatt av FNs menneskerettighetsråd. Med bakgrunn i dette utviklet Amnesty International fire kriterier som vi vurderte Vedantas endringer opp i mot:
  1. De må være basert på en adekvat forståelse av hva som kreves for å møte internasjonale menneskerettighetsstandarder.
  2. De bør ta opp behovet for å avvikle eksisterende overgrep.
  3. De bør ikke erstatte andre etiske retningslinjer.
  4. Det bør være riktig ansvar for gjennomføringen.
  • Amnesty mener Vedanta feiler på alle punkter.


Les mer på amnesty.no