Ny dom truer ytringsfriheten i Tunisia

TV-sjef må betale bot for å ha vist filmen "Persepolis". Dommen er nok et tegn på at ytringsfriheten begrenses i Tunisia, mener Amnesty.
Publisert: 4. Mai 2012, kl. 16:00 | Sist oppdatert: 4. Mai 2012, kl. 16:04
Nabil Karoui fikk en bot på 2400 tunisiske dinarer (ca. 9000 norske kroner), etter at TV-kanalen hans viste den franske animasjonsfilmen "Persepolis" oversatt til tunisisk arabisk dialekt i oktober ifjor.

Filmen var kritisert for å være blasfemisk, fordi en scene viste en fremstilling av Gud. Karouis advokater har bekreftet at han kommer til å anke dommen.

- Tunisia har vist at landet svikter i å respektere den grunnleggende ytringsfriheten. Nabil Karoui skulle aldri ha blitt stilt for retten, og i hvert fall ikke funnet skyldig i å fredfullt utøve retten til å ytre sine meninger, sier Ann Harrison, Amnesty Internationals nestler for Midtøsten- og Nord-Afrika-programmet.

Flere dømt

To andre har også blitt funnet medskyldige: Nadia Jamal, sjef for organisasjonen som dubbet filmen til tunisisk, og Alhadi Boughanim, som er ansvarlig for å holde øye med programmene. Begge har blitt bøtelagt.

Tidligere har flere blitt funnet skyldige i lignende anklager. 8.mars i år fikk redaktøren av den arabiske avisen Attounissa en bot på 1000 tunisiske dinarer (ca 3900 norske kroner, også for å ha "spredt informasjon som kan forstyrre offentlig ro og orden". Avisen hadde publisert et bilde av en tysk-tunisisk fotballspiller, som dekket brystene til sin tilsynelatende nakne kjæreste med hendene.

- Å beskytte offentlig moral eller offentlig ro og orden kan noen ganger være legitime grunner til å begrense ytringsfriheten, men slike begrensninger må bare innføres dersom det er absolutt nødvendig. Dette er helt klart ikke tilfelle i disse sakene. Folk skal ikke bli arrestert og dømt for meningene sine, selvom disse meningene blir oppfattet som kontroversielle eller støtende, sier Harrison.

Mangler pressefrihet

Dommene kommer etter økende klager over det som blir sett på som regjeringens manglende vilje til å implementere pressefrihet. Journalister og aktivister har kritisert regjeringen for ikke å følge nye presse- og audiovisuelle lover vedtatt i november i fjor, som endret undertrykkende bestemmelser i den gamle presseloven.

Istedet henviser de til paragrafer i straffeloven som å "spre informasjon som forstyrrere offentlig ro og orden" for å kunne straffeforfølge journalister og andre som fredfullt uttrykker sine meninger. Mange ser på svikten i å implementere den nye loven som et forsøk fra regjeringens side på å kontrollere og begrense media.

Forrige måneds rapport fra "The National Commitee of Information and Comminication Reform" belyste problemene som media fortsatt sliter med, og behovet for forandring.

- På en tid hvor Tunisia burde stått i bresjen ved å vise sin forpliktelse til å frigjøre og åpne for debatt, og sette et eksempel ved å respektere menneskerettigheter, så er det skuffende å se hvordan myndighetene tyr til slike taktikker for å undertrykke ytringsfriheten, sier Ann Harrison.


LES MER:

FØLG AMNESTY: