USA: Dødsdømt og psykisk syk

Loven skal beskytte de svake. I USA blir psykisk syke tiltalte dømt til døden, uten selv å være klar over hva de har gjort. 
Publisert: 29. jul 2012, kl. 09:00 | Sist oppdatert: 14. des 2015, kl. 13:09
– Alt jeg gjør blir overvåket og alt jeg sier blir tatt opp. De avlytter meg.

Marcus Druery (32) ble i 2003 dømt for drapet på medstudenten Skyyler Browne ved Texas State Technical College i Waco, Texas. 1.august skal Druery henrettes. Han er diagnostisert med den psykiske lidelsen paranoid schizofren.

Grunnlovsstridig

I høyesterettsdommen Ford v. Wainwright fra 1986 ble det bestemt at henrettelse av fanger med påvist psykiske utviklingshemninger var et brudd på paragrafen om forbud mot «ond og uvanlig straff» i den amerikanske grunnloven. Hvis en tiltalt blir erklært sinnsyk skal han/hun heller ikke henrettes. Denne begrunnelsen ble gjentatt i høyesterettsdommen Atkins v. Virginia i 2002.

Men dommen viste seg å gi rom for manøvrering, og det ble klart at det er opp til hver enkelt delstat å utrede den mentale helsen til sine fanger.
Resultatet har vært en sprikende praksis, stor usikkerhet for fanger og rettsvesenet, samt mangel på rettssikkerhet for innsatte med ulike former for psykiske lidelser.
I 2007 erkjente høyesterett, gjennom saken Panetti v. Quarterman, at den tidligere dommen var uklar og for generell. Ifølge dommen fra 2007 er det at en fange er bevisst på statens begrunnelse for en henrettelse langt i fra det samme som en rasjonell forståelse av dommen eller sin egen handling.
Mange innsatte i amerikanske fengsler mangler nettopp denne rasjonelle forståelsen av hva de har gjort, og hvorfor de sitter der.

Internasjonale reaksjoner

Og Druerys sak er langt fra unik. Flere tilfeller av psykisk syke innsatte på «death row» har vært i søkelyset den seneste tiden. 18.juli ble Yokamon Hearn henrettet i Texas for drapet på aksjemegleren Frank Meziere i 1998.
Hearn var kun 19 år da drapet ble begått, og mens han satt i fengsel ble han klassifisert av leger som psykisk utviklingshemmet etter en medfødt hjerneskade. Den var mest sannsynlig forårsaket av morens alkoholmisbruk under svangerskapet.
Dagen før henrettelsen la FN spesialrapportør for utenomrettslige og vilkårlige henrettelser, Christof Heyns, ut en oppfording til amerikanske styresmakter om å stanse henrettelsen av Hearn.
Ifølge TV2 skal Heyns senere ha uttalt at «det er et brudd på reglene om dødsstraff å henrette personer som lider av psykososiale funksjonshemninger».
Texas mot grunnloven på ny
Det var fengselsvesenet i Texas som selv erklærte Marcus Druery psykisk syk i 2009. Under observasjoner hadde han vist tegn på schizofreni og hallusinasjoner. Ved flere anledninger hadde han sagt at han kun skulle sitte en måned i fengsel. Det virket ikke som han var klar over sin egen dødsdom.
I mai 2012 ble Druery igjen observert, denne gangen av en psykolog som er spesialist på schizofreni. Psykologen konkluderte med at Druery var paranoid schizofren, en lidelse som hadde oppstått i løpet av 20-årene hans og som forårsaket en manglende oppfatning av sammenhengen mellom ulovlige handlinger og straff.
Death Penalty Information Centre melder nå at rettsvesenet i Texas har nektet å gjennomføre en ny evaluering av Druerys psykiske helsetilstand.
Til tross for uttalelsene både fra fengselet og psykologen om Druerys mentale tilstand skal han etter planen henrettes 1.august 2012.
Amnesty International jobber nå for å stanse henrettelsen av Marcus Druery og vil fortsette å ha fokus på dødsdømte fanger med psykiske lidelser.


OPPDATERING
  • Henrettelsen foreløpig utsatt! Forsvarsadvokatene anket rettsvesenets avgjørelse om å nekte en ny evaluering av Druerys psykiske helse. Nå har instansen for ankesaker i Texas utsatt henrettelsen på ubestemt tid i påvente av en ny granskning om en evaluering er aktuelt.
FAKTA
  • USA midlertidig stoppet alle henrettelser etter høyesterettighetsdommen Furman v. Georgia i 1972.
  • Siden 1976 har hver enkelte delstat selv kontrollert sitt eget lovverk når det gjelder bruken av dødsstraff.
  • Over 1300 mennesker har blitt henrettet i USA siden 1976.
  • 24 har blitt henrettet så langt i 2012, flest i delstaten Texas
  • Det er nå 33 delstater som fortsatt har dødsstraff i sitt lovverk.
  • Connecticut ble den 17. delstaten til å avskaffe dødsstraff i april 2012.
  • Sørstatene står for rundt 80 % av alle henrettelsene i USA, samtidig som de har landets klart høyeste mordrate.
  • Siden 1976 har 22 fanger, som var mindreårige da lovbruddet ble begått, blitt henrettet.
  • Siden 1973 har rundt 140 fanger blitt løslatt fra death row etter å fått påvist sin uskyld.
  • Det er uvisst hvor mange som har blitt henrettet for lovbrudd de ikke har begått.
LES MER