#skrivforliv: Ta pennen fatt

Skriv et brev for å redde liv! Meld deg på Skriv for Liv, verdens største menneskerettighetsarrangement, og vær med på å skape en forskjell.
Publisert: 23. okt 2013, kl. 12:00 | Sist oppdatert: 28. Apr 2015, kl. 15:55
Skriv for Liv er verdens største menneskerettighetsarrangement, og arrangeres fra 6. til 16. desember.

Kort fortalt er Skriv for Liv et internasjonalt brevskrivningsmaraton, hvor hver enkelt deltager gjennom sin brevskrivning er med på å legge press på myndighetene og vise solidaritet overfor ofre for menneskerettighetsbrudd i hele verden.

I år er det seks saker som er fokuset for Skriv for Liv-kampanjen. Sakene takler menneskerettighetsbrudd i ulike land i Asia, Afrika og Latin Amerika. Mer informasjon om disse finner du til høyre på denne siden.


Bli med på å skape en endring
Tusenvis av mennesker verden rundt sitter i fengsel på bakgrunn av sin tro, kjønn, seksuelle legning, rase eller etnisitet. Mange blir holdt uten tiltale eller rettsak, og står i dag i fare for tortur eller henrettelse. Skriv for Liv er med på å stanse disse overgrepene.

Skriv for Liv innehar en svært betydningsfull rolle innen det globale menneskerettighetsarbeidet, og tidligere aksjoner har blant annet oppnådd løslatelser av samvittighetsfanger, bedring av fengslingsbetingelser, benådning av dødsdømte, og igangsettelse av undersøkelser rundt anklager om tortur og misbruk. I tillegg har Skriv for Liv vært sentral i å skape oppmerksomhet rundt tematiske problemer som mangel på organisasjonsfrihet, utenomrettslige fengslinger og dødsstraff.

Både personene man har aksjonert for og deres pårørende har fortalt at de opplevde støtten fra Skriv for Liv-kampanjene som svært oppløftende. Mansur Rajih, en tidligere samvittighetsfange i Jemen som i dag er bosatt i Stavanger, har sagt følgende om sin opplevelse:

«For meg betydde brevene noe som er langt sterkere enn en nordmann vil kalle håp og glede. Å få vite i brevform at noen kjempet for meg når regjeringen i Jemen ville torturere og drepe meg… Det gav meg en følelse av uovervinnelig styrke. Jeg hevet meg over døden og torturen. Jeg var lukket inne, men jeg var ikke lenger isolert. Slik overlevde jeg 15 år i helvete.»


Meld deg på!
Meld deg på årets Skriv for Liv øverst til høyre på denne siden, og bidra til å forandre skjebnen til de 20 personene som er valgt ut for årets Skriv for Liv-kampanje.

Ved å vise din solidaritet til ofrene i årets utvalgte saker og ved legge press på myndighetene i deres land, kan du bidra til å skape en stor forskjell i deres liv og livene til familiene deres.

Du kan enkelt melde deg på årets Skriv for Liv ved å skrive inn ditt navn, nummer og epost til høyre på denne siden. Du vil da få tilsendt en mail hver dag fra 6. til 16. desember med ulike kreative og konstruktive forslag til handlingsalternativer i årets 6 saker.

Så meld deg på, skriv et brev og forandre liv!


FAKTA OM SKRIV FOR LIV
I fjor deltok 77 land i Skriv for Liv, fra Island til India, Barbados til Burkina Faso. Til sammen bestod fjorårets aksjon av nesten 2 millioner bidrag, og satte dermed ny rekord.

Disse handlingene innebar utallige brev, Twitter-meldinger, signaturer og SMS-meldinger. Sammen sender disse tiltakene ut et kraftig signal til forsvar for menneskerettighetene verden rundt.



VIL DU SNAKKE OM SKRIV FOR LIV OG ÅRETS AKSJONER?
Bruk #skrivforliv eller #write4rights på Twitter, Facebook og Instagram.

ARRANGERE SELV?
Er du interessert i å organisere et skrive for liv arrangement, da kan du finne nytte tips i vår aktivistbrosjyre. Aktivistbrosjyren finner du her.


SKRIV FOR LIV PÅ SKOLEN
Hvert år deltar et stort antall skoleklasser i Skriv for liv-kampanjen. For lærere som vil benytte seg av anledningen til å gå litt mer i dybden rundt menneskerettighetene, har vi laget forslag til aktiviteter for skoleklasser i tilknytning til de ulike enkeltsakene. Disse aktivitetene er tilgjengelige på Amnestys skolesider her.

ÅRETS SAKER

ETIOPIA
Eskinder Nega
En etiopisk journalist som er dømt til 18 års fengsel for å ha kritisert myndighetene og kjempet for retten til ytringsfrihet!

BAHRAIN
13 opposisjonsaktivister
13 aktivister som er fengslet for å ha kritisert landets regjering.

KAMBODSJA
Yorm Bopha
Boligrettighetsaktivist som er fengslet etter en politisk motivert rettsak.

MEXICO
Miriam López
Offer som ble fengslet på falsk grunnlag og utsatt voldtekt og tortur av medlemmer av den nasjonale hæren.

MYANMAR
Dr Tun Aung

RUSSLAND
Bolotnaya-demonstrantene (Vladimir Akimenkov, Artiom Saviolov og Mikhail Kosenko)
Demonstranter som er fengslet etter å fredelig ha deltatt i en autorisert demonstrasjon.