Roses for LHBT-innsats

Amnestys Patricia Kaatee og Lars Toft-Eriksen mottok denne uken Gaysirs "Sommerrose" for sin innsats for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. 
Publisert: 23. jun 2012, kl. 09:00 | Sist oppdatert: 25. jun 2012, kl. 11:22
I Gaysir.nos artikkelserie "Sommerrosen" gir skeive personer rose til noen de synes fortjener det.

Politiker Håkon Haugli synes politisk rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee, og Lars Toft-Eriksen, observatør under årets Split-pride og leder for Amnestys LHBT-nettverk, fortjener en rose.

- Jeg vil gi disse to en rose hver for den viktige jobben de gjør for å styrke rettighetene til LHBT-personer og synliggjøre brudd på disse. Det er – dessverre – helt nødvendig. Vi ser nå flere tilbakeslag i Øst-Europa, og det er viktig og flott at Amnesty er så tydelig og synlig, sier Haugli i sin begrunnelse.
Ærefullt
Både Kaatee og Toft-Eriksen synes det er spesielt ærefullt å motta rosen fra Håkon Haugli, som selv har gjort en betydelig innsats for LHBT-rettigheter, blant annet som første rapportør for LHBT-saker i Europarådets parlamentarikerforsamling.
- For meg har det alltid vært en selvfølge at man skal kunne elske hvem man vil, sier Kaatee.

Hun understreker viktigheten av å bryte ned fordommer for å unngå diskriminering på bakgrunn av seksuell legning.
Ser at det nytter
Toft-Eriksen har alltid identifisert seg med Amnestys LHBT-arbeid, og har vært med fra LHBT-nettverket startet:
- Man har rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet. Dette er grunnleggende menneskerettigheter vi arbeider for, og vi ser at det virker, fortsetter Toft-Eriksen.
Les Lars Toft-Eriksens blogg om historisk seier i Split her.
- I Riga gikk myndighetene fra å forby Priden, til å tre år etter faktisk aktivt støtte opp om den.
Les Patricias Kaatees blogg om Baltic Pride i Riga her.

- For første gang har Rigas ordfører deltatt på Pridens offisielle mottagelse, og uttrykt sin støtte til Priden og kampen for LHBT-rettigheter, sier Kaatee.
Global kamp
Nå brenner rosemottagerne for arbeidet for LHBT-personers rettigheter i Øst-Europa og i Afrika.
- Situasjonen for homofile i Uganda er svært bekymringsverdig. Vi har også en aksjon for homofile menn i Kamerun.
Mange mål er nådd, med det er fremdeles en lang vei å gå globalt.
Amnestys sommeraksjon
Denne sommeren har Amnesty en egen aksjon for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT-personer) i Sør- og Øst-Europa. Fram til i dag har det aldri vært gjennomført en Pride-parade for å fremme rettighetene til LHBT-personer i Russland.
Amnestys egne parole under årets Oslo Pride vil være LOVE IS A HUMAN RIGHT. Paraden går av stabelen den 30. juni klokken 13.00.
- Alle er velkomne til å delta under paraden, sier Kaatee, og håper på godt oppmøte under årets parade.



Gaysirs artikkelserie "Sommerrosen" inviterer skeive personer til å gi bort en rose til noen de synes fortjener det.
SKEIVE DAGER OG OSLO-PARADE:
Denne uken starter "Skeive dager". Amnesty International har sommeraksjon med fokus på diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnssidentitet i Øst- og Sentral-Europa. Amnestys parole i årets pride vil være knyttet til dette: LOVE IS A HUMAN RIGHT.
Paraden er for mange høydepunktet under Skeive dager. Årets parade starter lørdag 30. juni kl. 13.00.

Paraden er et svært fargerikt innslag i Oslos gater. Alle er velkomne til å delta i paraden, enten som enkeltpersoner eller som gruppe. Det er også fullt mulig å slutte seg til paraden underveis.
Årets paraderute: Platous gate – Grønlandsleiret – Grønland – Brugata – Stenersgata – Lybekkergata - Biskop Gunnerus gate – Jernbanetorget – Fred. Olsens gate – Prinsens gate – Kirkegata – Stortorget – Grensen – Akersgata - Karl Johans gate (til Frederiks gate)


Les mer på amnesty.no