Heksejakten fortsetter i Russland

Tirsdag var en svart dag for ytringsfriheten i Russland. Dumaen i Moskva godkjente to nye lovforslag som har til hensikt å utrydde mindretallets meninger.
Publisert: 12. jun 2013, kl. 11:51 | Sist oppdatert: 1. jul 2013, kl. 15:21
I løpet av få timer godkjente underhuset i nasjonalforsamlingen to lovforslag som vil kriminalisere blasfemi og gjøre LHBT-aktiviteter straffbare, både for enkeltindivider og deres støttespillere.

Lovforslagene er ventet å bli endelig vedtatt av overhuset i nasjonalforsamlingen i den nærmeste fremtid, og med president Vladimir Putins signatur vil de bli gjort til gjeldende lov.

- Bare i løpet av noen få timer lyktes Dumaen med å godkjenne to lovforslag som beviser at ytringsfriheten får et stadig mindre spillerom i Russland. De er sørgelige eksempler på hvordan regjeringen nå forsøker å øke sin popularitet ved å lefle for de mest reaksjonære segmentene i det russiske samfunn. Dessverre på bekostning av grunnleggende rettigheter og uttrykk for individuelle identiteter, sier John Dalhuisen, leder for Amenstys Europa- og Sentral-Asia program.

- Disse lovforslagene hører ikke hjemme i lovverket til et moderne og rettighetsbevisst demokrati. Det store spørsmålet er nå om Russlands nåværende regjering i det hele tatt har noe ønske om at landet skal bli et moderne demokrati, sier Dalhuisen.

På grunn av Pussy Riot
Det første lovforslaget er en endring av straffelovens paragraf om «forhindring av retten til samvittighets- og religionsfrihet». Den har en strafferamme på opp til RUB 500.000 (over 15.000 amerikanske dollar) i bøter og opp til tre års fengsel for «offentlige handlinger som gir uttrykk for åpenbar respektløshet for samfunnet og har som hensikt å fornærme troendes religiøse følelser», hvis disse handlingene skjer på steder som er ment for tilbedelse. Hvis det skjer andre steder, er strafferammen opptil et års fengsel og bøter opp til RUB 300.000.

Lovforslaget kom i kjølvannet av Pussy Riot-saken der tre medlemmer av den russiske punkgruppen i fjor ble dømt for «hooliganisme forårsaket av religiøst hat» etter at de hadde sunget en protestsang i Moskvas største ortodokse katedral.

Demonstrerte mot loven
Det andre lovforslaget som ble godkjent av Dumaen innebærer strenge bøter for folk som fremmer «propaganda for utradisjonelle seksuelle forhold» foran barn. Dette betyr bøter på opp til RUB 5.000 (150 amerikanske dollar) for enkeltpersoner, og opp til ti ganger så høyt for offentlige tjenestemenn og opp til RUB 1.000.000 (over 30.000 dollar) for organisasjoner, samt mulighet for tre måneders suspensjon for disse.

Før avstemningen holdt et tyvetalls LHBT-aktivister en «kysse-demonstrasjon» utenfor Dumaen. Ifølge flere medier ble over tyve personer anholdt av politiet etter at de hadde blitt angrepet av motdemonstranter.

Amnesty International har med bekymring merket seg hvordan russiske myndigheter i løpet av de siste månedene stadig kommer med nye angrep mot retten til ytringsfrihet.

- Disse lovene gjenspeiler russiske myndigheters mål om å diktere hva folk kan si og ikke si på alle områder i livet, både når det gjelder politikk og i dagliglivet. Dette er et stort tilbakeskritt som burde få alarmklokkene til å ringe, sier Dalhuisen.



SIGNÉR AKSJONEN:AMNESTY I SOSIALE MEDIER:

Les mer på amnesty.no