Kina forsyner Sør-Sudan med våpen

En flom av militære våpen fra Kina, Sudan og Ukraina har utløst voldelige sammenstøt mellom forsvaret og opposisjonsgrupper i Sør-Sudan, sier Amnesty International.
Publisert: 28. jun 2012, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 28. jun 2012, kl. 10:35
Åpen konflikt ved det sør-sudanske Nil-området blir satt i skyggen av store politiske endringer mellom Sudan og Sør-Sudan. Landets væpnede styrker har i det siste året kjempet mot minst syv voldelige opposisjonsgrupper.

Sivile trukket inn i konflikten

En ny Amnesty-rapport fokuserer på virkningen uregulerte våpenforsyninger har på menneskerettighetssituasjonen i Sør-Sudan.

Tusenvis av mennesker har blitt drept eller hardt skadet det siste året. Mange har fått hjemmene sine ødelagt og har måttet flykte på grunn av tilfeldige væpnede angrep i sivile områder. Dette kommer ved siden av en allerede kritisk humanitær situasjon for flyktninger i Sør-Sudan.

Innbyggerne i det øvre Nil-området havner i midten av den voldelige maktkampen. Sør-Sudans offisielle hær og opposisjonsgruppen 'South Sudan Liberation Army' (SSLA) har stått for mye av uroen i området. 7000 hus skal angivelig ha blitt brent ned som følge av kryssild mellom de forskjellige styrkene.

Våpen fra Kina, Sudan og Ukraina

Amnesty-rapporten avslører at flere land er involvert i å forsyne de stridende gruppene med våpen. Slik er disse landene med på å forverre konflikter i land som Sør-Sudan, der våpenhandelen fører til økende sivile tap.

Maskingevær, miner og stridsvogner som har vært brukt i overgrep mot sivile har blitt forsynt av Kina, Sudan og Ukraina. I tillegg er det shippingselskaper fra blant annet Tyskland og Storbritannia som frakter våpnene til konfliktfylte områder som Sør-Sudan.

- Myndigheter må øyeblikkelig stoppe våpenforsyninger som blir brukt til å bryte menneskerettigheter inntil et tilfredsstillende system som garanterer ansvar er på plass, mener Erwin van der Borght, leder for Amnesty Internationals Afrika-program.

Bruken av utenlandske våpen i vold mot sivile er et vedvarende problem i Sudan og Sør-Sudan. Det er nødt til å bli gjennomført en vurdering i den globale våpenhandelen når menneskerettighetsforbrytere er involvert.

Nødvendig våpenavtale

I forkant av markeringen av Sør-Sudans første år med uavhengighet samles verdens regjeringsrepresentanter i FN for å diskutere den avgjørende våpenavtalen Arms Trade Treaty (ATT).
Amnesty International mener det er nødvendig med en sterk avtale som sikter på å ende uansvarlig våpenhandel og forsyninger til grupper som bryter menneskerettigheter.

- ATT-forhandlingene er en unik mulighet til å hindre at våpen kommer i hendene på menneskerettighetsforbrytere. En sterk avtale kan hindre at flere må betale den grusomme prisen for uansvarlig våpenhandel, slik folket i Sør-Sudan har gjort, sier Borght.


Våpenhandelsavtalen (ATT):
  • Mellom 2.-27. juli skal FNs medlemsland for første gang samles for å bli enige om en våpenhandelsavtale, Arms Trade Treaty (ATT).
  • Den uregulerte våpenhandelen gjør at sivile i større grad blir skadet og drept, siden opposisjonsgrupper enkelt kan få tak i våpen fra land som er villige til å forsyne dem.
  • En internasjonal avtale er nødvendig for å sikre en overvåking av den globale våpenhandelen.
Amnestys krav til ATT:
  • Avtalen må kreve at stater ikke kan transportere våpen til land der det er en risiko for at de vil bidra til alvorlige brudd på menneskerettigheter eller internasjonal humanitær lov.
  • Den må defineres så den dekker kontroll av alle typer våpen, våpendeler og annet krigsmateriell som kan brukes mot sivile. Dette bør inkludere maskiner og teknologi som kan brukes i utviklingen av slike våpen.
  • Alle former for handel må være inkludert. Midlertidige overføringer, lån og gaver må også bli vurdert som ulovlig hvis noen av partene er menneskerettighetsforbrytere.
  • Avtalen må resultere i dokumentasjon av internasjonale våpenoverføringer som har blitt godkjent av nasjonale myndigheter.
  • Alle land som signerer avtalen må være ansvarlige for at avtalen blir holdt, og rapportere all internasjonal våpenhandel til FN.


Les mer på amnesty.no