Share
I januar marsjerte over tre millioner mennesker verden over for kvinners rettigheter. Foto: Amnesty International
I januar marsjerte over tre millioner mennesker verden over for kvinners rettigheter. Foto: Amnesty International

Kvinner i front for endring

Til tross for at de risikerer livet, fengsel, trakassering og tortur fortsetter sterke kvinner over hele verden å kjempe for å forsvare menneskerettighetene.
Skrevet av: Annika Bohnenblust
PUBLISERT: 7. mars 2017, KL. 9:50 -
SIST OPPDATERT: 29. mars 2017, KL. 13:31
Hver dag bryter kvinnelige aktivister sosiale normer, hever stemmen og snakker om tabuer. De protesterer mot vold mot kvinner, marginalisering og diskriminering. De kjemper for retten til å bestemme over eget liv og seksualitet, og retten til å bestemme egen partner. De leder og inspirerer.

I forbindelse med kvinnedagen onsdag 8.mars har Amnesty løftet aksjoner for ekstraordinære kvinner som trenger vår støtte.

Valentina Tsjerevatenko
Valentina Tsjerevatenko er en av Russlands ledende menneskerettighetsforkjempere, og grunnleggeren av den frivillige organisasjonen "Women of the Don". Organisasjonen har i mer enn 20 år jobbet med menneskerettigheter, humanitærhjelp og fredsbevarende arbeid i Russland.

I juni 2016 ble Tsjerevatenko informert om at hun er mistenkt for brudd på straffelovens artikkel 330.1, som omhandler brudd på "utenlandsk agent-loven" og at hun risikerer fengselsstraff.

Krev at saken henlegges, og signer aksjonen her.

Eren Keskin
Den tyrkiske menneskerettighetsadvokaten Eren Keskin har flere ganger blitt straffet for å ha brukt sin ytringsfrihet. Hun har blant annet måttet sitte seks måneder i fengsel for å ha brukt ordet ‘Kurdistan’ i en artikkel. Hun har også blitt straffet for å ha rapportert om overgrep mot kurdiske kvinner.

I 2005 anklaget Keskin tyrkiske myndigheter for å ha drept en 12 år gammel gutt i en militæraksjon, og etter flere runder i retten ble hun dømt til 10 måneders fengsel for brudd på artikkel 301 i den tyrkiske straffeloven, som gjelder «ærekrenkelse av nasjonen Tyrkia». I 2014 anket hun dommen til Høyesterett, hvor saken ennå ikke er ferdigbehandlet.

Krev at dommen omgjøres, og signer aksjonen her.

Narges Mohammadi
I 2012 ble den iranske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen, Narges Mohammedi, dømt til seks år i fengsel for å utgjøre en fare for rikets sikkerhet og for «å ha spredd propaganda mot systemet».

Siden da har Mohammedi vært ut og inn av sykehus for å få medisinsk behandling, og en rekke leger og nevrologer har påpekt at hun er for syk til å sone, noe iranske myndigheter har fullstendig ignorert. I mai 2016 ble hun idømt ytterligere 16 år.

Krev at Mohammedi løslates, og signer aksjonen her.

Liu Ping
I juni 2014 ble kinesiske Liu Ping dømt til seks og et halvt års fengsel etter at hun organiserte en demonstrasjon og krevde at høytstående embetsmenn må avsløre formuene sine som et ledd i større åpenhet fra myndighetenes side. I løpet av fengselsoppholdet har hun blitt nektet nødvendig medisinsk behandling.

Ping er medlem av "New Citizens Movement", et løst nettverk av aktivister i Kina som kjemper mot korrupsjon og for større statlig åpenhet og innsyn.

Krev at Ping løslates, og signer aksjonen her.

Máxima Acuña
Máxima Acuña og familien hennes er småbønder fra Cajamarca-regionen nord i Peru. De bor på et landområde gruveselskapet Yanacocha mener familien har okkupert på illegalt vis, men familien mener det er deres eiendom.

Siden august 2011 har både lokalt politi og sikkerhetsvakter fra gruveselskapet brukt vold mot familien, gjort skade på huset, begått hærverk på eiendommen og ødelagt avlinger.

Den uretten Acuña selv har opplevd, har gjort henne til en menneskerettighetsforkjemper.

Krev at myndighetene stanser angrepene på Máxima og familien. Signer aksjonen her.

Aslı Erdoğan
I perioden august til desember 2016 satt den tyrkiske forfatteren Aslı Erdoğan fengslet, tiltalt for terrorisme, etter å ha jobbet som frivillig for den nylige nedlagte kurdiske avisen Özgür Gündem.

Erdoğan er midlertidig løslatt, men er fortsatt tiltalt for terrorisme.

Krev at tyrkiske myndigheter stanser forfølgelsen av journalister - signer aksjonen her.


Del saken
Andre Nyheter