Didrik synger ut for ytringsfrihet i Aserbajdsjan

MGP-artistene gjør seg klare til å gi lyd i Baku, men folket i Aserbajdsjan trues fremdeles til taushet. Gjør som Didrik Solli-Tangen - krev at myndighetene slipper fri flere samvittighetsfanger!

Publisert: 1. Apr 2012, kl. 00:00 | Sist oppdatert: 3. Apr 2012, kl. 11:26
Aserbajdsjan huser årets internasjonale Melodi Grand Prix finale om få uker, samtidig som folket trues til taushet og 14 samvittighetsfanger fortsatt sitter i fengsel.

Mandag 2. april er ettårsdagen for den største vårprotesten der flest aktivister ble arrestert i Aserbajdsjan. Amnesty International arrangerer i den forbindelse en aksjon for å få løslatt de 14 samvittighetsfangene.

Aksjonen " Freedom of Expression in Azerbaijan"
støttes av kjente musikere og tidligere MGP-deltagere. I Norge står 2010-deltager Didrik Solli-Tangen opp for ytringsfriheten hos folket i MGP-landet, og gir sin støtte til samvittighetsfangen Babek Hasanov.

- Babek ble såret mens han beskyttet landet sitt. Nå har myndighetene tatt ham vekk fra hans seks måneder gamle barn, fordi han utøvet en rett som det er meningen landet hans skal beskytte. Det er helt feil at Babek og de 13 andre samvittighetsfangene fortsatt blir hysjet ned i Aserbajdsjan, samtidig som landet forbereder seg til å arrangere Melodi Grand Prix. Konkurransen burde være en feiring av frie ytringer, sier Didrik på Amnestys Internationals aksjonssider.

Aserbajdsjanske myndigheter må gi disse uskyldige fangene frihetene tilbake, for å vise at de respekterer de verdiene MGP står for og sitt medlemsskap i EU.

Amnesty oppfordrer dessuten alle til å delta i vår store Twitter-aksjon mot presidenten i Aserbajdsjan og arrangørene av MGP. Les hvordan i boksen til høyre på denne siden eller følg med på @amnesty_norge.

Fengslede aktivister

I forrige uke signerte president Aliyev papirene som løslot kun en av samvittighetsfangene, Elnur Israfilov. Han ble arrestert under en av protestene i april ifjor, og er dømt for å bryte offentlig orden og forårsake skade på eiendom.

Amnesty International har tidligere dokumentert hvordan trakassering, trusler, mishandling, vilkårlige arrestasjoner og urettferdige rettssaker, er metoder som brukes for å få innbyggerne til å tie om det autoritære styret.

Ungdomsaktivisten Jabbar Savalan (20) ble i 2011 arrestert som følge av en fabrikkert narkotikasiktelse, en dag etter at han hadde brukt Facebook til å oppfordre til deltakelse på demonstrasjoner mot den aserbajdsjanske regjeringen. Han ble løslatt i desember, etter at Amnesty International hadde aksjonert for frigivelsen i 11 måneder.

Melodi Grand Prix finalen går av stabelen i hovedstaden Baku i mai, og programmet blir sett av over 125 millioner mennesker. I oktober i fjor ble den tidligere Sovjet-staten valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Europas øyne er rettet mot Aserbajdsjan, og samtidig avdekkes myndighetenes gjentatte brudd på internasjonale menneskerettigheter.
Journalist mottok trusselbrev

I mars mottok Radio Free Europe journalisten, Khadija Ismailova, et trusselbrev etter at hun undersøkte påstander om forbindelser mellom presidentens familie og et lukrativt byggeprosjekt i Aserbajdsjans hovedstad. Ismailova nektet å oppgi sitt arbeid, og få dager senere ble et intimt videoopptak av henne publisert på nettsidene til det største opposisjonspartiet i Aserbajdsjan. De har i midlertidig nektet en hver forbindelse med videoen.

- Det er et avskyelig forsøk på å diskreditere en journalist som undersøker regjeringen for korrupsjon på høyeste nivå. Det at de som plasserte skjult kamera inne hos Ismailova forsøkte å skylde på opposisjonspartiet, tyder på at dette er et offisielt engasjement, sier John Dalhuisen, Amnesty Internationals assisterende direktør for Europa og Sentral-Asia.

Khadija Ismailova har flere ganger tidligere vært i myndighetenes søkelys.

Ansvarlige må stilles for retten

Ifølge Wikileaks skal en kilde fra den amerikanske ambasaden ha fortalt at president Aliyev klaget på Ismailova under et møte i 2009, der han beskriver henne som ”en lang tids opposisjonsaktivist som anser seg som en fiende av staten.”

President Aliyev skal angivelig ha bedt den amerikanske ambasadøren i Baku legge press på det amerikansk-finansierte Radio Liberty for å få henne oppsagt.

Selv forteller reporterten til Amnesty at hun ikke vil gi etter for trusler:

- De trodde dette ville ødelegge meg, men de har ødelagt seg selv. Nå vil verden vite hvordan uavhengige journalister behandles i Aserbajdsjan.
Amnesty International krever at myndighetene i Aserbajdsjan gjennomfører en effektiv og grundig etterforskning av svertekampanjen mot Khadija Ismailova, og at de ansvarlige blir stilt for retten.




DELTA I AKSJONEN:
Twitter:
Har du Twitter-konto? Retweet @amnesty_norge og/eller tvitre meldinger selv til MGP-arrangørene @eurovision og president Aliyev @presidentaz. Bruk hashtagen #freeaznow.

Her er noen forslag:
  • Hey @Eurovision - ask @presidentaz for the release of 14 peaceful protesters in #Eurovision host #Azerbaijan http://bit.ly/freeazn #freeaznow
  • Gjør som @didriksollitang: Krev løslatelse av samvittighetsfanger i #Aserbajdsjan. @eurovision @presidentaz http://bit.ly/HMqc8f #freeaznow

  • Tell @Eurovision - this isn't politics, it's basic human rights. http://bit.ly/HMqc8f #freeaznow http://bit.ly/freeazn

Facebook:
Skriv en beskjed på veggen til presidenten i Aserbajdsjan, hvor du ber ham om å løslate de 14 samvittighetsfangene:
https://www.facebook.com/prezident.ilham.aliyev

Skriv en beskjed på MGP-arrangørenes Facebook-side for å be dem kreve at presidenten løslater de 14 samvittighetsfangene:
https://www.facebook.com/EurovisionSongContest

Besøk og del vår internasjonale MGP-kampanjeside på Azerbaijan, og se artistene som støtter oss:
http://amnesty.org/en/azerbaijan-running-scared

FAKTA:
  • Aserbajdsjan arrangerer Melodi Grand Prix i mai i år. Landet er også blitt medlem av FNs sikkerhetsråd.
  • Aserbajdsjan respekterer ikke sine innbyggeres rett til fredelige demonstrasjoner. Myndighetene er villige til å fengsle og å bruke vold mot demonstranter som trosser forbudet.
LES MER:

OM KHADIJA ISMAILOVA:
  • Ismailova er en internasjonalt anerkjent frilansjournalist og er en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan
  • Hun har blitt tildelt Fritt Ords Pressepris for 2012.