Henrettelsene stanset i Gambia

Det nytter! De planlagte henrettelsene av de 38 resterende fangene i Gambia ble i helgen stanset. 
Publisert: 17. sep 2012, kl. 12:02 | Sist oppdatert: 17. sep 2012, kl. 14:55
I slutten av august annonserte Gambias president Yahya Jammeh, at alle 47 dødsdømte fanger skulle henrettes innen midten av september.

Nyheten ble møtt med avsky, vantro og et hav av reaksjoner fra hele verden. Protester ble avholdt flere steder, deriblant i Oslo.
Nå har Jammeh gitt etter for presset og henrettelsene er foreløpig stanset.
Internasjonale reaksjoner
Da nyhetene om de planlagte henrettelsene kom, var flere land raskt ute og fordømte Jammehs planer. Norge var blant dem.
Amnesty International har gjennom hele perioden hatt tett kontakt med berørte i Gambia. Dette har resultert i verdifull informasjon underveis som har vært essensiell i arbeidet for å få henrettelsene stanset.
I tillegg til informasjon har internasjonalt press vært enormt viktig i denne saken. Over 17 000 nordmenn har engasjert seg og signert Amnestys aksjon for å få henrettelsene stanset.
Alle signaturene har blitt sendt fortløpende til gambiske myndigheter. Nå ser vi at det nytter!

Setter betingelser
Knapt en uke etter den første uttalelsen fra presidenten kom de tragiske nyhetene: 9 fanger ble henrettet natt til 24. august.
Selv om Jammeh nå har stanset henrettelsene etter «betydelig press fra inn- og utland», melder BBC at presidenten har lagt visse betingelser for at straffene skal omgjøres en gang for alle.
Betingelsene går ut på at dødsdommene vil bli utsatt på ubestemt tid hvis kriminaliteten i landet synker. Hvis kriminaliteten øker, vil henrettelsene umiddelbart gjenopptas.
Amnesty International reagerer sterkt på disse betingelsene og presiserer at ingen av fangene er helt utenfor fare før dødsdommene offisielt er løftet.
- Det er i aller høyeste grad på tide at den gambiske nasjonalforsamlingen vurderer bruken av dødsstraff i landet, sier Amnestys Gambia-etterforsker Lisa Sherman-Nikolaus. - En betinget stans er ikke nok.
En brikke i et større bilde

Amnesty International har i mange år uttrykt bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Gambia under president Jammeh.
Folket er preget av frykt og myndighetene slår hardt ned på opposisjonelle stemmer. Senest i forrige uke meldte Amnesty om arrestasjonen av to journalister etter at de søkte om å få gjennomføre en fredelig protest mot de planlagte henrettelsene.
Amnesty er meget bekymret over mangelen på uavhengighet mellom domstolene og myndighetene i landet.
Minst to av de ni henrettede fangene, Malang Sonko og Buba Yarboe, ble drept før de fikk mulighet til å fullføre hele ankeprosessen av sine saker. Dette er grunnlovsstridig da alle dødsdømte har krav på anke sine saker til høyesterett før dommen fullbyrdes.
- Amnesty International ber nå om en uavhengig og åpen gjennomgang av alle sakene til de resterende dødsdømte, fortsetter Sherman-Nikolaus.

Amnesty International følger menneskerettssituasjonen i Gambia tett og fortsetter å jobbe for full avskaffelse av dødsstraff i landet.

Vil du ha ferske nyheter om menneskerettigheter hver dag? Følg oss på facebook!


GAMBIA:
• Et lite land på Afrikas vestkyst. Av rundt 1,7 millioner innbyggere, er hele 46,5 prosent analfabeter. Omtrent en tredjedel lever under fattigdomsgrensen.
• President Yahya Jammeh kom til makten i 1994 etter å ha gjennomført et militærkupp, der tidligere president Dawda Jawara ble avsatt.
• Den nåværende gambiske grunnloven skal på papiret ivareta en uavhengig domstol og beskytte menneskerettighetene.
• Gambiske fengsler er som regel overfylte og uhygieniske, og de innsatte får ofte ikke tilstrekkelig med mat.
• Har inntil nyheten om massehenrettelsen, blitt regnet som en del av den gryende trenden mot bruk av dødsstraff i Afrika.