Japan: 40 år på dødscelle

Torsdag henrettet Japan tre menn. I skrivende stund sitter 132 mennesker på dødscelle, alle på isolat. Her er historien om en av dem.
Publisert: 30. Mar 2012, kl. 14:13 | Sist oppdatert: 30. Mar 2012, kl. 14:23
Det var justisminister Toshio Ogawa som autoriserte henrettelsene av de tre mennene som ble hengt. Ogawa forklarte at det var hans "plikt" som minister.

Henrettelsene var de første på nesten to år. 2011 var første gang på 19 år at ingen ble henrettet i Japen, ifølge Amnesty årlige dødsstraffrapport.
Den tidligere justisministeren Hido Hiraoka, som ble etterfulgt av Ogawa i januar i år, nektet gjentatte ganger å undertegne henrettelsesordre.
Også Japans justisminister i 2010, Keiko Chiba, ville skape debatt om dødsstraffen i landet - hun dannet en gruppe i justisdepartementet som skulle granske straffemetoden, og lot for første gang media få adgang til henrettelseskammeret i Tokyos fengsel.
Henrettelser i Japan er vanligvis utført i all hemmelighet. Fangene blir gitt lite eller ingen varsel før de skal dø.

Okunishi Masaru: På dødscelle i 40 år
Japan, mars 1961, i landsbyen Kuzuo: Okunishi Masaru, en bonde i trettiårene, er på et møte i det lokale samfunnshuset. Sammen med ham er både hans kone og elskerinne. Kvinnene blir servert vin, mennene drikker sake.
Det skåles. Men. Etter ett eller to glass føler Okunishis kone, elskerinne og tre andre kvinner seg syke. En lege blir straks tilkalt, men alle de fem kvinnene dør rett etterpå. Tolv andre damer er også blitt alvorlig syke.
Morgenen etter. Okunishi fraktes til den lokale politistasjonen. Han blir avhørt intenst i fem dager. Uten advokat tilstede.
Okunishi tilstår på morgenen den 3. april, etter å ha blitt utsatt for vold. Han ble formelt tiltalt for drapet på de fem kvinnene.
Prøver av vinen viste at det var tilsatt jordbrukskjemikaler, men det ble ikke funnet bevis for at Okunishi hadde forgiftet vinen. Han trakk senere tilståelsen og hevdet at han ble tvunget til å tilstå.
Mangel på bevis. Det var grunnen til at Okunishi ble frikjent av distriktsdomstolen i Tsu. Men aktor anket dommen, og en høyere rettsinstans i Nagoya dømte han til døden i 1969 - en dom som ble opprettholdt av Høyesterett i 1972.
I dag er han i åttiårene og sitter på isolat i et fengsel i Nagoya. Okunishi har sittet 45 år i fengsel, med 40 år på dødscelle. Seks ganger har han bedt om å få saken sin gjenopptatt, men fått avslag.
Hans uskyld kunne bevises, mente Nagoya High Court i april 2005. De ville gjenåpne saken.
Aktor protesterte.
I oktober 2011 beordret Nagoya High Court nye tester av de kjemiske bevisene. Nå ventes det en avgjørelse om gjenopptagelse av saken til Okunishi. Og ifølge hans advokat gjennom 17 år, Kazuko Ito, er sjansen stor for at han blir frikjent dersom saken kommer opp igjen.
Et mangelfullt rettssystem. Okunishis sak er et typisk eksempel på hvordan en uskyldig kan bli sittende fast i Japans mangelfulle rettssystem. Det mener Ito, som også er generalsekretær i den japanskeikke-statlige organisasjonen Human Rights Now.
- Han satt i varetekt i 49 timer uten tilstekkelig med søvn og hvile. Dette er ganske tøft. Han ble tvunget til å tilstå, og tilståelsen var det eneste beviset mot ham, sier hun i en telefonsamtale med Amnesty International fra Tokyo.
"Tilstår". Mange av de dødsdømte i Japan er angivelig blitt tvunget til å "tilstå" under politiavhør.
Og de fleste fangene sitter på en dødscelle med umenneskelige forhold. Per 5. mars satt det 132 fanger på dødscelle i Japan, alle i isolat. Mange av fangene lider av sinnsforstyrrelser på grunn av fengselsforholdene, og ifølge rapporter overlever de isolasjonen ved hjelp av sovepiller.
Å henrette uskyldige, det er den mest avskyelige straffen som finnes. Det mener Kazuko Ito.
- Slike justismord må forhindres, og det er derfor jeg har valgt å ta opp saken hans, sier hun.
Men hvordan har gamle Okunishi klart og holdt seg frisk?
- Han er en sterk mann. I mange år har han kjempet for sin rett til å leve, og for rettferdighet. Denne besluttsomheten har holdt ham oppe lenge, sier Ito.


DETTE ER SAKEN:
For tre dager siden publiserte Amnesty International sin årlige dødsstraff-rapport og skrev om den positive utviklingen i Japan, som ikke hadde henrettet på nesten to år. Denne positive utviklingen ble brutalt brutt denne uken.
Disse ble henrettet i Japan torsdag 29.mars:
  • Tomoyuki Furusawa (46), hengt i Tokyos interneringssenter.
  • Yasuaki Uwabe (48), hengt i Hiroshimas interneringssenter.
  • Yasutoshi Matsuda (44), hengt i Fukuoka.
Uwabes advokater reiste bekymringer om at Uwabe led av psykiske lidelser, men domstolene vedtok at han var kompetent til å stilles for retten.
AMNESTY GIR SEG IKKE
- Da japanske myndigheter valgte å henge tre menn torsdag, gikk de tilbake til morderisk praksis de fleste land nå har lagt bak seg, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Etter å ha gratulert Japan i Amnestys nylige dødsstraff-rapport, slår han nå fast at Japan er tilbake på listen av land med barbariske straffer.
- Dødsstraffdebatten er levende i Japan. Gårsdagens henginger var et tilbakeslag for oss som er motstandere av straffen, men vi gir oss ikke. Japanske myndigheter skal overbevises om at dødsstraffen hører hjemme på historiens søppeldynge, sier John Peder Egenæs.
Dødsstraff-tilhengere har økt
Blant de dødsdømte er også Shoko Asahara, som ledet terroraksjonen mot T-banen i Tokyo, 1995. 13 mennesker ble drept og tusenvis fikk store helseplager.
Meningsmålinger i Japan viser at antall tilhengere av dødsstraffen har økt etter terroraksjonen.
- Folk ble svært usikre etter den hendelsen, og folkets holdning til forbrytelser ble strengere og strengere. Det er veldig vanskelig å overbevise det japanske folk om at dødsstraff ikke er en god ide. Dersom du dreper noen, fortjener du å dø - det er folkets oppfatning, sier Okunishis advokat, Kazuko Ito.
Amnesty International er i mot dødsstraff i alle saker. Straffen er et brudd på retten til liv, og er grusom, umenneskelig og nedverdigende.
LES OGSÅ: