Verre levekår for romfolk i Europa

Over hele Europa er romfolk hjemløse eller lever under uverdige forhold i segregerte leirer. 
Publisert: 26. okt 2012, kl. 14:30 | Sist oppdatert: 31. okt 2012, kl. 15:34

- Mens myndighetene i Beograd påstår at målet med utkastelsen fra Belvil-leieren var å bedre romfolkets situasjon, har den forverret seg for mange, sier Sian Jones, Amnesty Internationals Serbia-ekspert.

- Ifølge internasjonale standarder skal tvangsutkastinger være absolutt siste utvei, etter at alle mulige alternativer er vurdert og menneskene som påvirkes har blitt konsultert. Det var helt tydelig ikke tilfellet for beboerne i Belvil, legger han til.

Mistet livsgrunnlaget
Mange av familiene fra Belvil ble sendt til kommuner i Sør-Serbia hvor de ikke har fått noe alternativt sted å bo og heller ikke noen mulighet til å få jobb.

Andre har blitt tvangsflyttet til containerbosettinger i utkanten av Beograd. For mange som tjente til livets opphold ved å samle og resirkulere avfall i sentrum av Beograd, er det umulig å finne arbeid. Uten arbeid er mange familier nå avhengige av myndighetene for å skaffe mat og har vanskeligheter med å få tilgang til helsetjenester og andre grunnleggende behov.

- I Belvil kunne vi i det minste planlegge hvordan vi skulle overleve fra uke til uke. Her er vi helt avhengige av hjelp. Barna våre er sultne og jeg vet ikke hvor jeg skal tjene penger til mat, sier en tidligere Belvil-beboer som ble tvangsflyttet til en containerleir.

Nye boliger
I april 2012 lovte EU-kommisjonen å sette av penger til skikkelige bosteder for romfolkene som ble tvangsutkastet fra Belvil. Fem av de seks områdene myndighetene i Beograd har foreslått ligger imidlertid langt fra byen. Der er det dårlig kollektivtilbud og manglende tilgang til helsetjenester, skoler og arbeidsmuligheter.

- Både serbiske myndigheter og EU må sørge for at pengene som er satt av til omplassering av romfolk ikke brukes til å plassere dem i segregerte leirer, i strid med både serbisk anti-diskrimineringslov og internasjonale lover, sier Jones.

Utbredt problem i Frankrike
I midten av oktober ble rundt 150 romfolk, blant dem minst 60 barn, tvangsutkastet fra sin leir i Noisy-le-Grand, en forstad til Paris. Denne tvangsutkastelsen er den siste i en rekke tvangsutkastelser over hele Frankrike de siste månedene.

En uke før tvangsutkastelsen skulle finne sted ble det holdt et møte om hvordan det skulle foregå. Flere organisasjoner var tilstede, men de direkte berørte beboerne selv ble ikke invitert.

Én time til å pakke
Siden midten av september dukket det regelmessig opp politimenn – ofte sivilt kledd – i leiren og fortalte folk at de snart skulle kastes ut. I uken før tvangsutkastelsen besøkte politiet leiren flere ganger og fortalte uformelt at utkastelsen ville finne sted 15. oktober, men beboerne fikk aldri et formelt varsel.

Tidlig om morgenen den 15. oktober omringet politiet leiren og ga beboerne én time til å pakke sakene sine. Så fort alle var ute ble hele leiren revet ned.
Lite gjennomtenkt
- Den slags lite gjenomtenkte tvangstiltak er blitt altfor vanlige for romsamfunn i Frankrike: et stort antall familier med barn har blitt hjemløse fordi lokale myndigheter har kastet dem ut uten å sikre at de har alternativt husvære. sier Marek Marczyñski, nestleder for Amnesty Internationals Europaprogram.

- Her har staten rett og slett handlet i strid med sine menneskerettighetsforpliktelser, og det må rettes opp umiddelbart ved å samarbeide med romsamfunnet for å finne nye bosteder til dem, legger hun til.


STAND AND DELIVER!
  • EU-kommisjonen har uttalt at 2013 skal være det europeiske året for borgerne og deres rettigheter. Men da Amnesty International ville overlevere en appell for å be EU-kommisjonen om et sterkere fokus på menneskerettigheter, om å styrke menneskerettighetsvernet i EU, nektet justiskommissæren Viviane Reding å ta den i mot.
  • Amnesty International oppfordrer EU-kommisjonen til å ta tak i noen av de store mennesekrettighetsutfordringene i Europa. deriblant diskriminering av romfolk.
  • To dager før det ble kungjort at EU hadde fått tildelt Nobels fredspris, holdt Amnesty International en demonstrasjon for bedre beskyttelse av menneskerettigheter utenfor EU-kommisjonen i Brüssel.


Les mer på amnesty.no