Dødsstraff-verstingene

Kina, Saudi-Arabia, Irak og Iran: I disse landene blir mennesker dømt til døden etter vilkårlige, urettferdige rettssaker.
Publisert: 4. Apr 2012, kl. 10:36 | Sist oppdatert: 4. Apr 2012, kl. 10:36
Det blir lagt stadig mer merke til i internasjonal sammenheng.

- Dødsstraff er svært ubehagelig for landets omdømme, i en verden hvor det store flertallet tar avstand fra denne straffemetoden, sier Amnesty Internationals politiske rådgiver, Gerald Folkvord.

LES SAKEN: Færre land henretter flere

Det er en stadig økende global enighet om at dødsstraff ikke har noen plass i et moderne samfunn.

- Det øker presset mot de landene som tviholder på den arkaiske praksisen, sier Folkvord.

Han mener at dødsstraff først og fremst eksisterer av to grunner.
- For det første er det et nyttig populistisk virkemiddel for å vise at man tilsynelatende slår hardt ned på forbrytelser. For det andre er det et nyttig verktøy for undertrykkelse og diskriminering, sier han.

Kaos og urettferdighet

I Kina blander representanter for kommunistpartiet seg åpent inn i rettssaker, og mange som stilles for retten får ikke en gang utpekt en advokat.

Mange av de som blir henrettet i Saudi-Arabia er migrantarbeidere som ikke kan arabisk, og som heller ikke får tilgang til tolk i rettssaken.

I Irak er rettssystemet fortsatt dominert av kaos og kamp mellom forskjellige politiske grupper.

Iran bruker dødsstraff vilkårlig og ofte politisk motivert.

Menneskerettighetssituasjonen nedprioritert

Folkvord sier at disse landene også har til felles at det fra vestens side er lite fokus på menneskerettighetssituasjonen der.
- Dette er viktig, fordi dødsstraff er svært ubehagelig for et lands omdømme i en verden der det store flertallet av landene – og FN som institusjon – tar avstand fra dødsstraff, sier Folkvord.

- Når den vestlige verden for enhver pris ønsker å komme seg ut av Irak, er det lite snakk om at man etterlater et land uten en fungerende rettsstat, sier han.

Folkvord sier også at myndighetene i Saudi-Arabia tradisjonelt slipper unna med de verste forbrytelsene, fordi de har etablert seg som vestens beste venner i regionen.

Prøver å slippe unna

Det er heller ikke mye snakk om dødsstraff når det gjelder Kina, der det for det meste snakkes om at de skal holde i gang verdensøkonomien.

- Men kinesiske myndigheter prøver også å slippe unna oppmerksomheten ved rett og slett å hemmeligholde informasjon om henrettelser - ved hjelp av verdens mest avanserte sensursystem, sier Folkvord.

Kina henretter tusenvis

Folkvord påpåker at man ikke har ingen seriøse tall på antall henrettelser i Kina.
- Men vi må gå ut i fra at det var mange tusen henrettelser også i 2011, og at Kina fortsatt er det landet som henretter flere mennesker enn resten av verden til sammen.

Når man ser på antall henrettelser i forhold til befolkningstallet er det imidlertid Iran som er verst.
- Når det gjelder Iran, så har Vestens og FNs ensidige fokus på landets atomprogramm ført til at den dramatiske menneskerettighetssituasjonen der, inkludert myndighetenes eskalerende bruk av dødsstraff, nesten er blitt glemt, sier Folkvord.


FAKTA:

Amnestys tall på henrettelser i 2011:
  • Kina: Antagelig over 1000
  • Iran: 360, +
  • Saudi Arabia: 82, +
  • Irak: 68
  • USA: 43
  • Jemen: 41 +
  • Nord Korea: 30 +
  • Somalia: 10
Tegnet + ved siden av tallet indikerer et minimumstall, og at det reelle tallet kan være høyere.

LES MER:
DETTE KAN DU GJØRE: