Årsrapport 2010: Fredsprisen

Aktiviteten var stor da Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i fjor, og årsrapporten forteller blant annet om god pressedekning.
Publisert: 4. Mar 2011, kl. 14:41 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 15:30
I forbindelse med fredsprisen til Liu Xiaobo arrangerte Amnesty tre aktiviteter. En demonstrasjon foran Den kinesiske ambassaden i Oslo med overlevering av nær hundretusen signaturer fra en rekke land for løslatelse av Liu Xiaobo. Et stort antall kinesiske menneskerettighetsaktivister fra Hongkong og i eksil deltok, i tillegg til et enormt presseoppbud fra hele verden.

Amnesty arrangerte også et morgenseminar 10. desember i samarbeid med PEN International om Liu Xiaobo og menneskerettigheter i Kina med innlegg fra en rekke kinesiske menneskerettighetsforkjempere i tillegg til Amnestys internasjonale generalsekretær, Salil Shetty. Seminaret ble besøkt av kinesiske og andre aktivister og et stort internasjonalt pressekorps. Hele seminaret ble live-streamet og fortløpende oversatt fra engelsk og lagt ut på kinesisk på twitter av Amnestys Hongkong-kontor. Seminaret ble fulgt av tre tusen mennesker på twitter, blant dem en rekke aktivister i fastlandskina som løpende kommenterte og spilte inn sine spørsmål til debatten i Oslo. Opplegget ble mulig gjennom et unikt samarbeid mellom Amnesty i Norge og Kina-teamet i London og Hongkong (se mer under kommunikasjon).
Amnesty var også arrangør av fakkeltoget for fredsprisvinneren og Salil Shetty holdt appell på Youngstorget. Toget samlet ca 1500 mennesker som hilste den tomme balkongen på Grand. Et enormt bilde av Liu Xiaobo ble av Amnesty projisert opp på Grand-fasaden. Bildet av fakkeltoget foran bildet av Liu på Grand fikk stor pressedekning, blant annet direkte i Dagsrevyen og på hele forsiden av Aftenposten dagen etter.

ÅRSRAPPORTEN 2010

Menneskerettigheter og aktivisme

Gode historier

Ny aksjonsstrategi

Vårens kampanjehøydepunkt

Høstens kampanjehøydepunkt

Demand Dignity: Milleniumsmålene

Landsmøtet i Tromsø

Bedrifters samfunnsansvar

Flyktninger og asylsøkere

Diskriminering i Europa

Vold mot kvinner

Dødsstraff

Menneskerettighetsundervisning

Partnerskap


Kommunikasjon

Nett, blogg og sosiale medier

Klassiske medier


Organisasjon

Regionalisering

Personalutvikling og administrasjon

Integrert kjønnsperspektiv


Vekst

Verving

SMS

Næringsliv

Activist

Strategisk ressursfordeling