Årsrapport 2010: Flyktninger og asylsøkere

Amnesty har bidratt til endret praksis når det gjelder returer til Hellas og tvangsreturer til det sentrale og sørlige Somalia.
Publisert: 4. Mar 2011, kl. 14:47 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 15:31
Antallet saker der Norge handler i strid med UNHCR er redusert. Amnesty har bidratt til at norske myndigheter har endret praksis når det gjelder returene til Hellas og avgjørelsen om å tvangsreturnere mennesker til sentrale og sørlig Somalia ble omgjort før noen ble returnert.. Retur av alle Dublin II-asylsøkere til Hellas ble stanset i oktober og de får sine saker vurdert av UDI. Norske myndigheter har dessuten besluttet å bidra finansielt og evt. med menneskelige ressurser til det greske asylapparatet slik at de kan få et system som er i samsvar med de internasjonale asylprosedyrestandardene. Når det gjelder Irak, stanset norske myndigheter for en kort periode, november og desember, alle returer til Bagdad av avviste asylsøkere.

I august ble Amnesty med i den såkalt papirløs-kampanjen ”Ingen er ulovlig” sammen med et stort antall andre organisasjoner. Målene er å sikre retten til helse og utdanning, samt at det settes en øvre tidsgrense for hvor lenge familier med mindreårige barn skal være i Norge før de får oppholdstillatelse. Myndighetene har nå anerkjent at ”de papirløse” har en rett til helse og deres barn rett til utdannelse, men for mange hindrer frykt dem i å oppsøke helsestasjonen, som Røde Kors og Bymisjonen driver.

Amnesty har bidratt med råd og informasjon til asyladvokater i en rekke asylsaker og på ulike nivåer fulgt opp mange asylsaker. I saker som gjaldt Iran, Etiopia og Eritrea er Amnestys innsats årsak til at asylsøkere har fått opphold. Amnesty har vært godt synlig i media gjennom hele året på dette området.


ÅRSRAPPORTEN 2010

Menneskerettigheter og aktivisme

Gode historier

Ny aksjonsstrategi

Vårens kampanjehøydepunkt

Høstens kampanjehøydepunkt

Fredsprisen

Demand Dignity: Milleniumsmålene

Landsmøtet i Tromsø

Bedrifters samfunnsansvar

Diskriminering i Europa

Vold mot kvinner

Dødsstraff

Menneskerettighetsundervisning

Partnerskap


Kommunikasjon

Nett, blogg og sosiale medier

Klassiske medier


Organisasjon

Regionalisering

Personalutvikling og administrasjon

Integrert kjønnsperspektiv


Vekst

Verving

SMS

Næringsliv

Activist

Strategisk ressursfordeling